<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Diplomatski i špijunski rat između Makedonije i Srbije: Zašto baš sad, o čemu se zapravo radi?

Špijunski

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarali su danas "dugo i otvoreno" i razmotrili "sve novonastale okolnosti".

23. august 2017, 12:00

U zajedničkom saopštenju je navedeno da su srpski predsjednik i makedonski premijer postigli saglasnost u pet tačaka.

Ovo su te tačke...

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.


Špijuni su među njima


Novi špijunski rat između Srbije i Makedonije doživio je svoj vrhunac u ponedjeljak kada je povučeno kompletno osoblje srpske ambasade u Skopju na konsultacije u Beograd.

Od momenta kada se premijerom Makedonije stao Zoran Zaev, u odnosima Srbije i Makedonije nešto ne "štima". Srbija je u toku poznatih dešavanja naroda

Novo zaoštravanje odnosa između Srbije i Makedonije od samog početka ima mnogo nepoznanica. Informaciju o povlačenju srpskih zaposlenih, prema pisanju medija, nije objavio zvanični niti nezvanični Beograd, već Telma,  makedonska privatna televizija. Tek nakon objave u javnost izlaze predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Ni njihova objašnjenja nisu donijela ništa novo. Situaciju su samo dodatno zakomplikovali.

Zvanično saopštenje predsjednika Vučića glasilo je da su obavještajne agencije Srbije prikupile su dovoljno dokaza o vrlo ofanzivnom djelovanju Makedonije protin institucija Srbije.

"Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju, i da zaštitimo naše prijateljstvo s Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je špekulacija, i mislim da će u sljedećih 10 dana biti sve mnogo jasnije.Gradićemo dobre odnose sa Skopljem, ali će ti odnosi morati biti temeljeni na uzajamnom poštivanju. Vidjet ćemo hoće li Albanci krenuti uvrstiti Kosovo u Unesco, tada ćemo čekati što kažu Skoplje i Podgorica. Naše je da se pripremimo, i da znamo odgovoriti" rekao je Vučić u Beogradu.

Povlačenje srpskih radnika ambasade iz Skopja povezuje se sa glasanjem o prijemu Kosova u članstvo UNESCO-a, objavili su mediji odmah. Kako je javljeno, službeni Beograd je imao informacije o tome da će Makedonija biti predlagač za glasanje o ulasku Kosova u UNESCO, odnosno da će ta bivša jugoslovenska republika inicirati da se to stavi kao tačku dnevnog reda.

Analitičari tvrde kako je u pitanju gotovo pa jasan pritisak na Makedoniju da ne glasa za ulazak Kosova u Unesco a da je sve ostalo u vezi sa tim, pomno pripremljena špijunska igra, kao da je nastala iz pera britanskog pisca Džona L Karea.

"Mi znamo šta su odlučili, šta rade i šta će raditi” kazao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić u ponedjeljak.

U utorak već drugačija Dačićeva priča, ovaj put mnogo konkretnija. navodno njegov telefon je prisluškivan a što je i potvrdio u izjavi za TV Pink.

“To o čemu govorimo nije ništa što bi spadalo u domenu nekih pretpostavki nego postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofenzivnom djelovanju prema institucijama i Republici Srbiji i osoblju ambadsade u celini u Skoplju”, rekao je Dačić za TV Pink.

“Iako su i ranije postojala obavještajna delovanja, u poslednjem periodu došlo je do naređenja da se ta delovanja pojačaju”, rekao je Dačić i dodao da ga ne brine što se i njegov telefon prisluškuje, prenio je Tanjug.

“Ali to može imati teške posledice po naše državne interese, jer cilj takvog delovanja je da se dođe do svakakvih lažnih optužbi da od Srbije preti opasnost i da Srbija želi inscenirati neke sukobe u Makedoniji, iako je situacija sasvim obrnuta”, rekao je Dačić.

Makedonci su istog dana demantovali Dačićeve navode o prisluškivanju.

21.8, dakle isti dan nakon povlačenja osoblja, makedonska se saopštenjem obratila javnosti u kojem je navela kako prilikom "sporne" tačke uzeti u obzir stavove većine država EU.

"Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama, a kada postoje otvorena i osjetljiva pitanja sa susjedima, Vlada Makedonije vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i neometanja u sporne stvari drugih zemalja" navodi se u saopštenju makedonske ambasade.

Dačić je kazao d aukoliko se dogodi glasanje o Kosovu a Makedonija potvrdi zvaničan stav Eu, onda će i Srbija uraditi isto to po principu reciprociteta, pa će Makedoniju zvati kako je zove većina zemalja Eu (zbog spora sa Grčkom) i to “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”.