<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Skupština naroda, istina o režimu i rušenje RS: Šta nas očekuje u narednom periodu?

Republika Srpska

"Ne zatvarajte oči na kriminal i korupciju. Dođite na Skupštinu naroda i saznajte istinu o režimu."

25. septembar 2017, 12:00

Ovako su opozicionari iz Republikse Srpske pozvali sve građane da dođu na jednu od Skupština naroda koje će predstavnici Saveza za promjene održati širom RS.

Sa ovim zasjedanjima počinje se u ponedjeljak, a prva sjednica će biti održana u Banskom dvoru u Banjaluci.

"Pozivamo građane Republike Srpske da našu borbu za pravnu državu i poštovanje Ustava i Zakona zajedno nastavimo na Skupštini naroda. Mi, narodni poslanici u NSRS ukazivali smo na stalno kršenje Ustava Republike Srpske, Zakona i Poslovnika NSRS i sprečili dalje urušavanje institucija Republike Srpske. Režim je odgovorio uvođenjem pripadnika MUP u NSRS i tako nastavio sa urušavanjem institucija Republike Srpske. Ne možemo dalje zatvarati oči na urušavanje Republike Srpske.

Dođite da čujete istinu o režimu", kazali su organizatori Skupštine naroda, predstavnici klubova SDS – SRS RS, PDP i NDP u NSRS.

Lider SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je vlast pretvorena u režim u Republici Srpskoj, a režim želi da drži sve institucije pod svojom kontrolom.

“Posljednja institucija na koju je režim udario jeste Glavna služba za reviziju javnog sektora i pošto je glavni revizor otjeran iz te institucije, onda je cilj da se njegov izvještaj obezvrijedi. To je u potpunosti jasno. Ta situacija je bila kap koja je prelila čašu. Cilj je da narodu otvorimo oči, da narod sazna istinu o režimu i sve opasnosti koje prijete od ovog režima. Narod mora da zna u kakvoj se opasnosti nalazi Republika Srpska”, ističe lider SDS-a i dodaje da ke "ovo borba opozicionih političkih partija za demokratiju i pravdu i u tome će istrajati".

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da su stranke opozicije onemogućene da u Narodnoj skupštini Republike Srpske iznose svoje stavove o ključnim izvještajima koji pokazuju gdje se danas nalazi Republika Srpska, te da će o tome sa građanima razgovarati na “skupštinama naroda”.

“Mi želimo sa građanima da kroz skupštinu naroda ostvarimo direktnu komunikaciju i da im jasno poručimo šta smo mi to htjeli na sjednici parlamenta Republike Srpske, šta to piše u revizorskom izvještaju i šta su to ključne oblasti o kojima mi kao narodni poslanici želimo da govorimo građanima”, rekao je Borenović novinarima.

On je kao ključna naveo ekonomska i demografska pitanja, zdravstveni i penzioni sistem Srpske, borbu protiv korupcije i kriminala, kao i generalnu političku stabilnost.

I dok se u strankama opozicije pripremaju za novi vid vanparlamentarne borbe protiv vlasti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata stiže odgovor. Oni smatraju da je opozicija u Republici Srpskoj organizovanjem Skupštine naroda samo još jednom potvrdila da po nečijem nalogu radi na rušenju institucija Srpske.

"Ovaj put to rade kopirajući masu u Federaciji koja je poslije paljenja i rušenja institucija takođe organizovala slične skupove. Razlika je samo u tome što su organizatori u Federaciji BiH mogli računati na veliki broj nezadovoljnih građana, dok je u Republici Srpskoj spremnost da ruši i urušava institucije Srpske iskazalo samo desetak usamljenih poslanika opozicije. SNSD smatra da samo onaj ko želi urušavanje i nestanak Republike Srpske može pristupiti stvaranju izmišljenih i paralelnih institucija, a za SNSD će uvijek postojati samo jedna Narodna skupština i u kojoj će samo narod Republike Srpske, a ne bilo koja strana ambasada ili Sarajevo, određivati ko će biti vlast, a ko opozicija", naveli su iz SNSD-a.

Ipak, sudeći prema stavovima opozicije, napadi i izjave od strane vlasti da rade na rušenju RS neće ih pokolebati u njihovom naumu da organizuju okupljanje naroda na skupštinama. Večeras se očekuje prva, ona u Banjaluci, nakon koje će se sigurno još više zagrijati atmosfera na političkoj sceni RS.

Šta će nam sve to donijeti u periodu ispred nas, ostaje da se vidi.