<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Biljana Srbljanović zapušila usta svima koji su zgroženi golotinjom na Bitefu i RTS-u

Golotinja

Predstava "Olimp" koja je otvorila ovogodišnji Bitef ispostavila se kao svojevrstan test za pozorišnu publiku, ali i celo naše društvo.

25. septembar 2017, 12:00

Svi oni koji su izdržali 24 sata na predstavi "Olimp" iz Dvorane Sava centra izašli su u suzama, uzbuđeni, moćni, emotivni... I tek onda shvatili da su zapravo uživo gledali "skandal". Bar tako smatra deo auditorijuma RTS-a, zgrožen činjenicom da su u nedeljnom terminu "na javnom servisu landarali penisi".


Iz predstave "Olimp" Foto: Wonge Bergmann / Noizz.rs

Biljana Srbljanović je na svom Facebook profilu podelila svoje utiske, i odgovorila svima koje je prenos "Olimpa" na RTS-u "šokirao", "zgrozio", "izazvao mučninu"...

"Umazana od suza, znoja i slina, bez glasa od vrištanja i dranja, jedva kucam ovo jer mi ruke bride od jednočasovnog aplaudiranja, imam da izjavima da, da Ivan Medenica ništa u životu nije uradio i da više nikad ništa ni ne uradi, zbog ovoga što je priredio Beogradu, sa svojom ekipom u Bitefu, zaradio je najveći spomenik ikad. 24 sata orgije intelekta, najsnažnijih emocija, radosti, veselja, suza, očaja, straha i sažaljenja, to je bio Olimp u Beogradu, koji sam preživela uz najdivniju i najposvećeniju publiku. Herojski podvig RTS-a za profesionalan, fantastičan prenos, Bastiljo, sve ti je oprošteno!

Mislim da ću dosta pisati o ovome, snimamo naravno i podcast, ali ako treba u jednoj rečenici da opišem euforiju: ko se seća La Fura dels Baus plus De La Guarda Villa Villa plus Marthalerov Murx u Novom Sadu, e to, PA PUTA STO.

Kakvo čarobno iskustvo, kakav osećaj zadovoljstva, kakvo oduševljenje i kolektivna katarza, ja sam sada stvarno potpuno poludela.

U to ime, kao profesorka teorije antičke drame, ovima što se po internetima sablažnjavaju na golotinju, pošto im antički ratovi, ubistva, silovanja, čedomorstva, da otac prekolje ćerku i da brat ubije brata, ne pobudjuje tankočutna osećanja gadjenja i zgražavanja, imam da stručno i sveobuhvatno poručim: aj ne seri", ističe Biljana Srbljanović.

Već je najavila i nastavak priče o "Olimpu", a usput je neupućenima objasnila fotografiju koja se ističe kao glavni argument pri pljuvanju predstave i Bitefa.

- Ovo je jedna slika na koju se zgražavaju, a ono što se tu dešava je da glasnici najavljuju rat, ili, drugim rečima, duvaju u bulju ratobornima. glas iz guzice viče ratne pokliće, šta tu nije jasno?

A što se same golotinje tiče...

"Dragi internete, kad vodite decu na Halikidiki, srednji prst, kako se ne bojite da će slučajno videti nešto od antičke umetnosti i biti šokirani do kraja života tim događajem, nedobog možda i postati umetnici ili ljubitelji umetnosti? Buhu, golo telo, sklanjaj decu da se ne pokvare! Ajde bre, dosta. Nađite temu u kojoj ste kompetentni. Živeo Bitef!!", poručuje Biljana Srbljanović.

Izvor: Noizz.rs