<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

STOLJETNI REKORD Formirao se novi uragan nad Atlantikom: Temperature će biti više, Ophelia prijeti Evropi

Vrijeme

OPHELIA je postala deseti uzastopni uragan koji se ove sezone formirao nad Atlantikom, nakon što je tropska oluja u četvrtak ojačala u uragan prve kategorije, javljaju britanske meteorološke službe.

12. oktobar 2017, 12:00


Ovim je dostignut rekord star cijeli vijek koji se dogodio još tri puta, 1878., 1886. i 1893. godine, navode meteorolozi.

Oni upozoravaju da bi uragan rano sljedeće sedmice mogao doseći zapad Velike Britanije. Očekuje se da će se do utorka približiti irskoj obali.

Najgori udari oluje očekuju se u sjevernom i zapadnom dijelu Velike Britanije, a brzina vjetrova bi mogla doseći 130 kilometara na sat. Meteorologinja Weather Channela Hannah Findley je izjavila:

"Ophelia bi trebala ostati uragan prve kategorije u nedjelju, kada će proći zapadno od Portugala, i u ponedjeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperature u Evropi, koje će biti od 5 do 7 stepeni više od normalnih".