<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pridružite se akciji: Hobotnice-čudesnice kao pomoć prijevremeno rođenim bebama u Banjaluci

HOBOTNIVE ČAROBNICE

Slađana Vasiljević, majka iz Kneževa pokrenula je akciju pravljenja hobotnica čudesnica koje bi donirala Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci za prijevremeno rođene bebe.

13. oktobar 2017, 12:00

Slađana ima napravljenih 50 hobotnica, a ima namjeru da ih i dalje pravi i poziva sve one koji znaju da heklaju da joj se pridruže.

Podsjetimo da su nedavno doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu, na inicijativu jedne majke, zvanično odobrili projekat u kome prijevremeno rođenim bebama pomažu heklane igračke. Ali ne bilo kakve već hobotnice-čudesnice. Krak heklane hobotnice, tvrde ljekari, novorođenče podsjeća na pupčanu vrpcu, pa se uz takvu igračku osjeća sigurnije u inkubatoru, kao u maminom stomaku.

Dijalog između volontera i ljekara važan je da bi se razumjelo koliki je značaj hobotnica-čudesnica. Anketa sprovedena na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015. godine, dala je sljedeći rezultat: 48 od 50 neonatologa izjavilo je da je uočilo boljitak od korišćenja pletene hobotnice u oporavku nedonoščadi.

Pletene igračke moraju biti odgovarajućih dimenzija, sterilisane i odobrene od strane ljekara. Prema standardima one moraju da budu isheklane 100 % pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave igračke bude od sedam do devet centimetara, obim glave od 15 do17 centimetara, a dužina kraka kada se razvuče ne smije biti veća od 22 centimetra.

Sve je ovo bitno zbog održavanja, jer se svaka hobotnica pere i steriliše prije nego što se stavi pored bebe u inkubator. Slađana kaže da hobotnice koje radi ispunjavaju sve standarde što potvrđuje i činjenica da su one primljene na neonatologiju u Beogradu. 

Slađana Vasiljević koja je pokrenula ovu akciju kaže da je saznala za hobotnice čudesnice preko interneta.

“Pošto radim ručne radove i član sam puno grupa na Facebooku tako sam i saznala za ovu akciju koja je prvo pokrenuta u Srbiji, pa se proširila na Hrvatsku i Makedoniju. Ja sam imala želju da pokrenem ovu akciju, jer sam se ja 7 godina borila sa sterilitetom i zbog toga mi je želja da uradim nešto za djecu”, rekla je za BUKU Slađana Vasiljević.

Ona kaže da je preko internet saznala da su hobotnice čarobnice pomoćno medicinsko sredstvo koje se koristi širom svijeta i da one pomažu bebama u inkubatoru, jer kraci hobotnice služe bebi da ih hvata kao što je hvatala pupčanu vrpcu u stomaku i samim tim ne čupa sonde koje su joj uključene.

“Imam informacije da su hobotnice korištene na Paprikovcu isto tako od donator, ali da li se sad koriste ne znam. Ja sam odradila oko 50 komada koje planiram donirati i nadam se da će prihvatiti. Znači ja sa njima nemam ugovor, ali nadam se da će nakon moje donacije akcija biti sprovođena i dalje svakog mjeseca”, kaže Slađana.

Ona objašnjava da su hobotnice male i lake za rad, tako da svaka osoba koja ima neko predznanje o ručnim radovima može ih vrlo lako izrađivati.

“Broj hobotnica na dnevnom nivou zavisi od toga koliko se brzo hekla. Ja pored svih kućni obaveza, jer živim na selu i imam bebu mogu uraditi 2 dnevno”, ističe naša sagovornica.

Ona kaže da je 50 hobotnica uradila uz pomoć prijateljica, ali da sun a društvenoj mreži Facebook pokrenule grupuHobotnice za Paprikovac, pa se nadaju da će im u radu pridružiti još nekoliko pari ruku.

“Oni koji žele da pomognu prvo neka se učlane u grupu Hobotnice za Paprikovac. A pomoći se može doniranjem konca, silikonskog punjenja ili heklanjem, ko kako može. Za ovaj mjesec ja imam odrađene hobotnice, a od sl,edećeg mjeseca mi je želja da krenemo sa večom akcijom”, kaže Slađana.

Ona na kraju kaže da bi bilo lijepo da ostvare kontakt i sa drugim bolnicama i ukoliko bi imali više žena koje bi radile hobotnice čudesnice poklanjale bi ih i drugim medicinskim ustanovama. Trenutno im je prioritet Paprikovac u Banjaluci.