<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Urednik BUKE Aleksandar Trifunović vodio kroz izložbu Graysona Perryja u Banjaluci (FOTO)

Autorsko vođenje

Čast da kroz postavku izložbe Graysona Perryja provede publiku imao je Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik medijskog projekta BUKA.

13. oktobar 2017, 12:00

U sklopu pratećeg programa izložbe "Taština malih razlika" Grayjsona Perrya, nastavljen je serijal autorskih vođenja kroz ovu izložbu u četvrtak, 12. oktobra sa početkom u 19.00 sati u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS).

Čast da kroz postavku izložbe provede publiku imao je Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik medijskog projekta BUKA.



Aleksandar Trifunović je pred brojnom publikom u Muzeju predstavio svoje tumačenje izložbe "Taština malih razlika" sa posebnim osvrtom na društvene i političke prilike u Velikoj Britaniji sa akcentom na Brexit te povukao paralelu između tog političkog događaja i raspada bivše Jugoslavije.


On je predstavio i povukao paralelu zmeđu Tima, glavnog junaka Graysonovih tapiserija i Bogdana, strip junaka BUKE koji je prošao sličan put od ponosnog pionira do gubitnika beskonačne tranzicije.


Nakon uvoda u sam koncept predavanja Trifunović je vodio publiku kroz
šest tapiserija velikog formata.

Inače , prije Trifunovića autorsko vođenje imao je Uroš Đurić, vizuelni umjetnik iz Beograda, a sedam dana kasnije odnosno 19.10 čast da vodi kroz ovu izložbu imaće Damir Nikšić, konceptualni umjetnik iz Sarajeva.


Podsjetimo, izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.


Organizatori izložbe u Banjaluci su British Council i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, sa podrškom grada Banja Luka, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Banjalučke pivare. Medijski partneri su RTRS i portal BUKA.