<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Zmaj od Skupštine Republike Srpske

Kolumna

Šta to fali Iliji, pa da ne uđe u parlament? Ne fali ništa, ima viška, dodao bi lokalni šeret. Jer, Zmaj Ilija može sve, pa i bolje, u carstvu etičkih vrijednosti naših političara. Eto, neki su vozili ljude u gepeku u sklopu kampanje lokalnog zastrašivanja, a Zmaj je imao svog roba.

16. oktobar 2017, 12:00

Mnogi čistunac će naprvo reći, kako je pisanje o Iliji Grahovcu aka Zmaju od Šipova jednako isprazno kao i njegova pojavnost. Drugi će kvazielitista primijetiti kako je baš pisanje o Zmaju vjetar u leđa istom. Neka vrsta (anti)reklame. Nije nego!?

Nije Zmaj mečka

Zmaj od Šipova odavno je prestao biti (samo) rijaliti fenomen. On je nešto drugo, više. On je sav nadrealan, hodajuća mjerna jedinica naše stvarnosti. Drečeći lakmus papir realnosti i neka vrsta statističkog dokumenta - Ko je ko i gdje je ko naspram Zmaja. I takvom jednom fenomenu treba posvetiti dužnu pažnju, pogotovo jer se isti nazalno urličući biped odlučio baviti politikom.

Kako sada stvari stoje, Zmaj od Šipova osniva političku partiju «Za poštenu Republiku Srpsku” i, sve se čini, kandidovaće se za poslanika u Narodnoj skupštini iste te Republike Srpske.

A, Ilija je superstereotip. Pa mu je i ime partije ubistveno opšte mjesto pod jezikom svakog lokalnog (kvazi)političara. I Zmaj Ilija može sve što i oni. U svojim besprizornim stendap nastupima, primjerice, može sahranu vlastitog oca iskoristiti kao lični marketing, pričajući 6 sati ni o čemu. Može, uz pomoć banalnosti, vulgarnosti i ispraznosti, držati pažnju narodnih masa i za to dobiti nagradu u vidu trijumfa u jednom rijalitiju. San snova za svakog «javnog radnika», za svakog «konzumenta». Znači, u prevodu, san snova za lokalne mrake od političara i ublehašku raju.

Dakle, Zmaj od Šipova može sve kao i političar –vulgaris- domestikus, samo još više, jače i bolje. Još boldovanije, još urnebesnije i zanimljivije. Pa tako u postmodernom bodrijarovskom društvu spektakla, imamo entitet -rijaliti predsjednika u Bijeloj kući, imali smo na komšijskim srbijanskim izborima predsjedničkog kandidata iz reda imaginarnih, Ljubišu Belog Preletačevića, koji je oduvao većinu konkurencije.

I pravo je čudo da se Zmaj ranije nije našao u lokalnom rijalitiju zvanom Skupština Republike Srpske. Zapravo, i nije čudo, ako znamo da volovodac iz Šipova već deceniju živi, doslovno, u rijalitijima. Čovjek, najprostije rečeno, nema vremena da se kandiduje za neku političku funkciju, pa su političari ostali mirni, bez prave konkurencije.

I volovi siti i Zmaj na broju

No, čini se da će im mečka, pardon, Zmaj zaigrati na vratima još ove zime. Kako je Ilija «pušten» iz rijalitija da se postara o staroj majci, da nahrani volove i sitnu stoku, uhvatio je malo slobodnog vremena, e da bi se i politički aktivirao.

- Mene je zvalo desetak obrazovanih ljudi, koji su se prvo smijali kao i ja, ali su shvatili ozbiljno stvar. Dakle, ako imamo Preletačevića u Srbiji zašto ne bi jedan Zmaj, koji je narodski čovjek, priča narodskim jezikom, koji je kontroverzan, kao što znate – bio i član Parlamenta i bavio se politikom - rekao je advokat Ilije Grahovca, Duško Tomić.

Da, zaista, šta to fali Iliji, pa da ne uđe u parlament? Ne fali ništa, ima viška, dodao bi lokalni šeret. Jer, Zmaj Ilija može sve, pa i bolje, u carstvu etičkih vrijednosti naših političara. Eto, neki su vozili ljude u gepeku u sklopu kampanje lokalnog zastrašivanja, a Zmaj je imao svog roba. Drugi su tu i tamo ćućorili po skupštini, a Zmaj je u stanju da priča satima, danima. Drugi imaju za savjetnike trećerazredne oratore i neobrazovane ublehaše, a Zmaj sam navodi da će ga u političkom životu savjetovati Vojislav Šešelj, a za medijska pitanja je zadužen Milomir Marić.

Profesionalna kampanja sa vr’ savjetnicima

Vojislav Šešelj i Milomora Marić, zvuči poznato? Pa daa, osim što su medijsko političke kreature, ova dva lika su rado viđeni predavači studentima iz Republike Srpske. Dakle, elita u očima većine Srba Zapadno od Drine. Šta elita? Elitina elita. Samo u emisjij «Ćirilica» guraju se pred Marićevim vratima Dodik, Ivanić i ostala svita, ne bi li svijetu pojasnili «šta se dešava u Srpskoj».

E, to su savjetnici, to je reklama, to je populizam u svom punom sjaju! Tako se izlazi u javnost i priprema za izbore. Godinu dana prije, transparento, sa jasnim ciljem, planovima, strategijom, savjetnicima. Tako Zmaj od Šipova kreće u kampanju.

Ima onih zlobnika koji kažu da je Zmaj zapravo Dodikov volovodac, koji služi da skine glasove opoziciji. Kako sjajno!

Dakle, opozicijo u Republici Srpskoj, šta god to značilo, Zmaj će vam sigurno «skinuti» glasove. Što ne govori ništa previše o Zmaju, jer o njemu je sve rečeno, ali govori SVE o trenutnom bezmudom, mlitavom karakteru opozicije.

I da, dabome da bi kakvo naivno piskaralo izvuklo pošten zaključak da političarima koje Zmaj pobijedi nije mjesto u politici. Što je donekle tačno, ako izuzmemo okolnost da niti jedan od impotentnih ćutologa ili logorejičnih pjetlića nije gadljiv na 3-4 hiljade maraka mjesečno za svoj nerad.

I ne možete svi vi napraviti sprdnju poredeći te protuve sa volovocem iz Šipova, koju oni neće progutati za narečeni iznos.

Očekujte neočekivano, rekli bi oci spektakla i rijalitija. Nažalost, znajući našu realnost, ili na sreću, kako hoćete, očekujte upravo očekivano. Ako se Zmaju bude dalo izlaziti iz svog Trumanovog šoua i ako mu novčana apanaža bude veća, eto njega u Skupštini, ne sumnjajte.

Kakvi su sve tamo, Zmaju će to biti prirodno okruženje.