<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Republici Srpskoj nema ko da kontroliše račune

Revizija

Ako se ne poništi odluka o razrješenju Glavnog revizora opozicija će danas ponovo blokirati Narodnu skupštinu. Danas od 10 časova trebala bi početi druga redovna sjednica Narodne skupštine.

17. oktobar 2017, 12:00

Opozicioni poslanici su zatražili dopunu dnevnog reda  kako bi se osim slučaja revizor raspravljalo i o dešavanjima na poslednjoj sjednici. Ako  vladajući prihvate spremni su da se vrate u skupštinske klupe, u suprotnom prijete blokadom.  Žele kažu da zaustave vlast u pokušaju da imenuju vršioca dužnosti Glavnog revizora i poručuju da nema rasprave o izvještaju dok ne dođe Duško Šnjegota, javlja ATV.

“Očito da je došlo do blokade rada jedne institucije, vrlo važne institucije, i da je jedino rješenje upravo to stavljanje odluke van snage. Ukoliko se to ne prihvati očekujemo minimalno da se tačka dnevnog reda ‘Konsolidovani izvještaj’ povuče sa dnevnog reda. Ukoliko to ne uradi vladajuća struktura onda je to nešto što je silovanje zakona i mi ćemo sigurno tada blokirati rad skupštine”, kazao je Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NSRS.

“Prethodno je pitanje dešavanja na 21. sjednici. Znači nema 22. sjednice nema razmatranja bilo čega dok se ne vratimo na 21.Znači nije riječ o blokadi bilo kakvoj, ako oni ne prekinu kršenje Ustava, zakona i poslanika mi prekidamo održavanje sjednice”, rekao je Adam Šukalo, poslanik Kluba PDP-a u NSRS.

Šef kluba SNSD-a  Radovan Višković kaže da će se sjednica održati sa ili bez opozicije, a uvjerava da i rasprava o  izvještaju Glavnog revizora može proći bez predlagača.

“Očito da je tu bilo došaptavanja opozicije sa glavnim revizorom. Oni idu na blokadu makar mi legli pa se valjali ovdje u Narodnoj skupštini. Međutim, moram ih razočarati i da im prije kolegija, koji je sutra u Narodnoj skupštini, jasno i glasno poručim – nema od toga ništa” rekao je on.


Podsjetimo, Glavni revizor dr Duško Šnjegota i zamjenik glavnog revizora Darko Pejić uputili su prije nekoliko dana obavještenje Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem navode da od 12. oktobra ove godine Glavna služba revizije javnog sektora Republike Srpske prestaje sa radom.

"Podsjećamo vas da dana 12.10.2017. godine stupaju na snagu odluke o razrješenju glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora objavljene u službenog glasniku Republike Srpske broj 91/17 od 4.10. ove godine koje na snagu stupaju osmog dana od dana objavljivanja.

Imajući u vidu da Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa Zakonom o reviziji javnog sektora Republike Srpske (Sl. Gl. RS br. 98/05 i 20/14) još uvijek nije imenovala lica koje će obavljati funkcije glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora, obavještavamo vas da od 12.10. ove godine Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske neće biti u mogućnosti da na adekvatan način funkcioniše niti da ostvaruje svoj mandat i dužnosti koje su joj zakonom utvrđene.

"Ovim putem želimo da upozorimo na činjenicu da bi takva situacija mogla da dovede do nesagledivih posljedica po Glavnu službu za reviziju javnog sektora Republike Srpske kao i samu NS Republike Srpske koja je jedina nadležna za njen rad i njeno funkcionisanje" rečeno je u pismu.

Takođe, vas obavještavamo da glavni revizor od 12.10.2017. nema prava da pristupu službenim prostorijama Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske niti da na bilo koji način utiče na njeno funkcionisanje, dok zamjenik glavnog revizora koji je na tu funkciju došao iz reda zaposlenih ove službe, od tog datuma ostaje bez rasporeda na bilo koj radno mjesto u službi.

Imajući u vidu sve navedeno, naglašavamo da i sam proces primopredaje neće biti okončan u potpunosti pošto će biti potpisan samo od strane glavnog revizora", navedeno je u obavještenju zamjenika glavnog revizora Darka Pejića i glavnog revizora dr Duška Šnjegote.

Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjedniku NS Republike Srpske, potpredsjednicima NS Republike Srpske, generalnom sekretaru NS Republike Srpske, Odboru za reviziju NS Republike Srpske, poslaničkim klubovima i grupama, samostalnim poslanicima u NS Republike Srpske.

Na ovaj poprilično ozbiljan dopis upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjedniku NS Republike Srpske, potpredsjednicima NS Republike Srpske, generalnom sekretaru NS Republike Srpske, Odboru za reviziju NS Republike Srpske, poslaničkim klubovima i grupama, samostalnim poslanicima u NS Republike Srpske odgovorio je Predsjednik RS Milorad Dodik u svom maniru.

"Neće se svijet promijeniti zato što nema revizora" izjavio je Dodik tog dana kada je svoje kofere spakovao Duško Šnjegota, bivši Glavni Revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske

Komentarišući činjenicu da je stupila na snagu odluka o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića, Dodik je istakao "da se svijet neće promijeniti zato što nema revizora".

"Zašto toliko oplakivati jednog čovjeka? Groblja su puna nezamjenjivih ljudi, pa stvari idu dalje, i život ide dalje", istakao je Dodik.

Podsjetimo prema članu 11. Zakona o reviziji javnog sektora u RS "Glavni revizor može, u  pismenoj formi,prenijeti pojedina ovlašćenja glavnog revizora, na drugo zaposleno lice u   Glavnoj službi za  reviziju, čime se ne isključuje njegova odgovornost"a stav 2 istog tog člana govori kako "Pri izvršavanju  prenesenih
ovlašćenja, zaposleni mora postupati u skladu sa svim uputstvima glavnog revizora.

Kako do pomenutog prenosa ovlašćenja u Glavnoj službi nije došlo, iako je Glavni revizor ukazivao na ovaj pravni vakum, Repulika Srpska tako je ostala bez važne institucije, koja kontroliše potrošnju novca u javnom sektoru.

Ovdje se više ne radi o ovoj ili onoj ličnosti koja predstavlja Službu Glavne revizije, radi se o tome, da, već sedam dana u RS nema kontrole, nema službe koja ima veoma jasna ovlašćenja kada je u pitanju javni sektor.

Ovako čudnim odnosom, možemo doći u situaciju da Služba uopšte ne profunkcioniše a teško da će se postojećim Pravilnicima ili Odlukama nešto promijeniti.

Glavna služba za reviziju jeste važno nezavisno tijelo, koje ima precize nadležnosti i kao takva bi trebalo da funkcioniše bez ikakvih ometanja pa makar ona bila i na (zasad) pet dana, koliko je prošlo od stupanja na snagu Odluke o razrješenju, koju su prihvatili poslanici većine u Narodnoj skupštini RS, nakon što opozicija nije mogla ući u skupštinsku salu.

Nakon svih dešavanja sa skupštine na prošlom zasijedanju, teško da ćemo danas vidjeti bitno drugačiji scenario. Isto tako je činjenica da bi se poslanici trebali očitovati u pogledu dešavanja iz 12. i 13. septembra, kada je u pomoć pozvana policija RS. Sve drugo bilo bi po onoj staroj "puj pike ne važi".

Bilo kako bilo, Odlukom o razrješenju rukovodstva Glavne službe za reviziju javne račune u RS više niko ne kontroliše.