<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Češki Japanac zvao birače da šetaju svinje pored džamija, a sada odlučuje o svemu

Tomio Okamura

NAJBIZARNIJI ULTRADESNIČAR Evrope trenutno

23. oktobar 2017, 12:00

Češka ultradesničarska stranka Sloboda i direktna demokratija (SPD), čiji je lider preduzetnik japanskog porekla Tomio Okamura pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija i prestanu da jedu kebab, osvojila je na parlamentarnim izborima u toj zemlji nešto malo manje od 10,7 odsto glasova (10,64)

Rojters navodi da je SPD ostvario iznenadjujuće dobar rezultat na talasu ultradesničarskog raspoloženja u Evropi, koji je skoro na nivou dve stranke plasirane odmah iza pobedničke partije ANO milijardera Andreja Babiša, kao i da bi Okamura sada potencijalno mogao da utiče na formiranje vlade.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Češke Republike, želimo nultu toleranciju prema migraciji", rekao je Okamura novinarima nakon saopštavanja nezvaničnih izbornih rezultata.

Okamura je prvi put u češki parlament izabran 2013. na listi stranke Zora (Usvit) koja se zalagala za direktno biranje političara na većinu funkcija, ali je kasnije izbačen zbog neregularnosti u partijskim finansijama.

Okamura je, osim na antiimigranstko raspoloženje, na ovim izborima igrao na kartu euroskepticizma među mnogim glasačima i napadao romsku manjinu.

Okamurina majka je Čehinja, a otac Japanac. Odrastao je u obe zemlje, a kasnije je u Japanu prodavao kokice u bioskopima i vodio putničku agenciju koja je plišane igračke klijenata vodila u obilaske po Češkoj. 

Politički komentator Karel Steigerwald komentarisao je za online izdanje Reflexa rezultate izbora u toj zemlji pa je izjavio kako će Češkom Republikom naredne četiri godine vladati slovački saradnik komunističke službe državne bezbjednosti ( Andrej Babiš, najizgledniji češki premijer ) i japanski fašista, aludirajući upravo na Tomija Okamuru.