<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dino Šaran za Buku: Živjeti na margini pojačava kreativnost

INTREVJU

U iščekivanju novog albuma, banjalučka publika će imati zadovoljstvo da uživa u koncertu Štuka, čije će se gostovanje desiti 25. novembra u Klubu studenata Banjaluka (KSB).

06. novembar 2017, 12:00

Nakon duže diskografske pauze, sarajevski bend Letu štuke početkom ove godine ušao je u studio i njihov započeti rad na novom muzičkom materijalu je u završnoj fazi prije objavljivanja dugoočekivanog albuma. Da će album biti fantastičan može se zaključiti već na prvo slušanje singla "Bože zdravlja", čiji se spot pojavio prošli mjesec.

U iščekivanju novoga albuma, banjalučka publika će imati zadovoljstvo da uživa u koncertu Štuka, čije će se gostovanje desiti 25. novembra u Klubu studenata Banjaluka (KSB).  Povodom ovog koncerta razgovarali smo sa frontmenom i autorom popularnoga benda, Dinom Šaranom.

Letu štuke su nastale sredinom osamdesetih. Čini se da vi niste pripadali ni sarajevskom pop-roku tipa Regina, niti ste generacijski povezani  s bendovima tzv. "novoga primitivizma". Da li ste vi bend koji je zapravo uvijek pripadao samo svom pravcu?

DINO ŠARAN: Otprilike tako. Naravno, nismo ignorisali tadašnje perjanice sarajevske scene, ali smo ipak bili premladi da bi nam oni bili jedina referenca. Ipak je Juga bila tržište od 22 miliona stanovnika i bendova je bilo mnogo.

Šta je uzrokovalo da na početku svoje karijere niste mogli da "uberete" slavu i popularnost koju ste stekli mnogo godina kasnije?

DINO ŠARAN: Rat. Zvuči stereotipno, ali mi smo tog proljeća 92-ge zaista bili pred ulaskom u studio i namjeravali snimiti prvi album. Poznato vam je šta se tada svima nama dogodilo. Trebalo je neko vrijeme da stvari legnu na svoje mjesto.

Koja je po vama najveća odlika osamdesetih i imaju li ta vremena ikakve veze sa ovim današnjim?

DINO ŠARAN: Bilo je mnogo više iskrenog entuzijazma. Lova nije bila isključivi motiv, a umjetnost je bila živa i u pokretu. Danas je, čini mi se, sve suprotno.

Da li je i vama, kao i većini omladinaca koji su stasavali u osamdesetim, punk pokret bio inicijalna kapisla za bavljenje rokenrolom? Šta vas je zapalilo da uzmete gitaru i napravite prvi bend?

DINO ŠARAN: Želja da se izrazimo na autentičan način kao što su to radili i mnogi drugi prije nas. Punk je svakako bio nosivi zid te kuće, ali nije bio jedini. Mi smo u stvari pripadali post punku i kao takvi krenuli u sve.  

Ko su, ako ih imate, vaši muzički uzori? Koga najviše cijenite od stare škole na domaćoj i stranoj rnr sceni?

DINO ŠARAN: Kako vrijeme prolazi, shvatam da je pored novotalasnih bendova najveći uticaj na sve nas imalo Bijelo dugme. Sve što je taj bend snimio i danas drži vodu. Jedan je Bregović.

Sarajevo je poznato po jako kvalitetnoj muzičkoj sceni i poznato je da sarajevski bendovi imaju neki poseban šmek koji naprosto plijeni publiku. Zašto je to tako?

DINO ŠARAN: Ograničen vidik i nedostatak horizonta su po meni jedan od glavnih razloga što je bilo tako kako je bilo. Nije bilo interneta, pa su veće šanse imali i Beograd i Zagreb. To je valjda Sarajlijama dalo neki jači 'kick'. Ponekad nije loše biti neopterećen tokovima to jest živjeti na margini. To pojačava kreativnost.

Od nastanka Štuka sredinom osamdesetih do vašeg hita Minimalizam, koji je zapalio tv i radio stanice, proteklo je skoro dvadeset godina. Šta ste radili u međuvremenu? Čini se da ste punili baterije da bi napokon napravili bum jer vašim povratkom na scenu postali ste jedan od najboljih, ako ne i najbolji rok bend u BiH?

DINO ŠARAN: Ma, ta priča o nekim sega mega Štukama iz sredine osamdesetih je posljedica prilično lošeg PR-a iz doba prvog albuma. Ništa osim par pjesama nije ostalo iz tog perioda. Ni zvuk ni furka. Ja sam u međuvremenu napisao mnogo pjesama i uspio ih realizovati uz pomoć Đanija Pervana. To što smo nas dvojica napravili nema baš puno veze sa tim Štukama. Možemo dakle zaključiti da je naš početak vezan za 2005-u godinu i naš prvi album.

Primijetno je da su vaše pjesme komponovane i pisane jako precizno i da se zaista trudite da svaki detalj na njima "izbrusite" tačno onoliko koliko treba, da ne bude ničega ni previše ni premalo. Koliko vam treba da stvorite pjesmu i šta vas najviše inspiriše?

DINO ŠARAN: Inspiracija je život sam. Ne volim polovične opcije i motivi su mi ostali čisti do dan danas. Ono što me zaista pomjera jeste mogućnost promjene iz albuma u album. Osim toga, izazov je sačuvati autentičnost onda kada ona nije na cijeni.

Vaše pjesme govore o najmračnijim stranama i stranputicama naše svakodnevice. Šta vas najviše pogađa u našem društvu?

DINO ŠARAN: Licemjerje i pohlepa. Nažalost ili na sreću, to nisu ekskluzivno osobine našeg društva, već globalni problem.



Mislite li da će ovdje ikada biti neka promjena nabolje?

DINO ŠARAN: Bojim se da samo tragedije masovnih razmjera dižu kolektivnu svijest. Svijet se izgleda vrti kao gola m. oko tvrdog k. i to ne može na dobro.

Ko ili šta je po vama najveći razlog zlopaćenja naroda u BiH?

DINO ŠARAN: Nedostatak solidarnosti. Vjera u "odmah i sad samo meni i mojima". Nacionalizam kao čuvar korupcije i kriminala. Volimo da smo bilo čiji osim svoji. Linija manjeg otpora.

Ko je po vama trenutno najbolji bh. bend i zašto?

DINO ŠARAN: Dubioza kolektiv je najbolja, iako ne volim kategorizacije. Mislim da je jasno i zašto je najbolja.

Šta bend mora da ima u sebi da bi uspio u današnja vremena?

DINO ŠARAN: Treba odlično da svira i da ima odličan scenski nastup.

I vaš brat Adnan Šaran uspješan je muzičar i autor, frontmen je odlične grupe Skroz. Da li ste ikada imali neku muzičku saradnju, gledate li jedan na drugog kao na muzičke rivale?

DINO ŠARAN: Sve je to iz iste kuće. I njegovo i moje. Nismo rivali, a prirodno bi bilo da jednom i zasviramo skupa. Sve je moguće. Adnan je vrhunski autor.

Da li je vama zapravo suđeno i predodređeno da se bavite muzikom i ima li neki posao koji biste voljeli da radite, a da to nije muzika?

DINO ŠARAN: Zamalo nisam postao pravnik, ali sad je kasno za to.

Ovih dana je izašao spot Štuka za najnoviji singl "Bože zdravlja". Osjetno je da ste u pjesmu uveli malo elektronskoga zvuka i pjesma se poprilično razlikuje od onoga što smo do sada od vas mogli da čujemo.

DINO ŠARAN: Bilo je kod nas elektronike i prije. Npr. Brojevi računa. Prirodno je da se u doba elektronike zainteresuješ za takav zvuk. Muzika se sluša na androidima.

Da li će i ostatak albuma više ići ka ovom novijem zvuku?

DINO ŠARAN: Biće iznenađenja.

Imali ste dužu diskografsku pauzu. Šta je uzrok tome, nedostatak inspiracije ili nedostatak sredstava da se pristojno snimi album?

DINO ŠARAN: Malo privatnih problema, a malo i zamor materijala.

Sarađivali ste sa muzičarima kao što je Darko Rundek. Da li će ubuduće biti sličnih saradnji i na koji način birate muzičare koji gostuju na vašim projektima?

DINO ŠARAN: Nema kalkulacija. I to se dogodi spontano. Tako je najbolje.

25. novembra imate svirku u Banjaluci. Da li će Banjalučani moći da čuju neke pjesme koje tek treba da se nađu na vašem budućem albumu ili ćete ih ljubomorno čuvati dok ih ne objavite?

DINO ŠARAN: Mislim da ćemo svirati samo aktuelni singl. Nije dobro da se neobjavljene pjesme pojave na You tube-u snimane sa mobitela u lošoj rezoluciji.


Razgovor vodio Ernest Bučinski