<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FOTO Kako su regionalni mediji izvijestili o presudi Mladiću

Presuda

Vijest dana u svim medijima

22. novembar 2017, 12:00

Izricanje presude koje je trajalo blizu dva sata obilježila su i dva prekida. Prvo zbog medicinskog pregleda Mladića, a drugo zbog njegovog neprimjerenog ponašanja u sudnici, zbog čega je izbačen sa suđenja.

Izricanje prvostepene presude detaljno su pratili brojni svjetski, ali i regionalni mediji kojima je vijest o doživotnoj kazni zatvora Ratku Mladiću vijest dana.

Hrvatski mediji: "Presuda srebreničkom krvniku", "Konačni pad najgoreg izdanka JNA"

U Hrvatskoj Jutarnji.hr piše: "Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora! Podivljao za vrijeme izricanja presude, izbacili ga iz sudnice. Mladić odgovoran za genocid u Srebrenici", dok je naslov drugog teksta: "Konačni pad najgoreg izdanka JNA: Jasno je zašto je Mladić pobjegao iz sudnice, a Srbija sada mora promijeniti svoju politiku na cijelom Balkanu..."

Portal Index.hr navodi da je "Konačno izrečena presuda srebreničkom krvniku".

Dnevnik.hr navodi "Kriv za genocid u Srebrenici: Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora - "To su najgnusniji zločini".

"Mladića su osudili na doživotnu kaznu", piše 24 sata i citira predsjednika Srbije Aleksandra Vučića: "Očekivali smo to."

Hrvatska-radio televizija na svom portalu piše "Ratku Mladiću doživotni zatvor, genocid u Srebrenici, ali ne i u drugim općinama istočne BiH".

Vijest o doživotnoj presudi Ratku Mladiću prva vijest svih srbijanskih medija

Politika piše: "Mladiću doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina", stavljajući pod navodnike "genocid u Srebrenici".

"Haški sud izrekao kaznu generalu VRS" i "Ovo je propaganda Haškog suda a ne pravda", glavne su vijesti na Kuriru.

Blic koji je pratio uživo izricanje presude piše: "Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kriv za genocid u Srebrenici".

Radio-televiziji Srbiji na naslovnoj stranici portala stoji vijest: "Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor".

b92 piše: "Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora", kao i portal Danas.

Slovenski i crnogorski mediji izvještavaju o presudi

Slovensko Delo također kao prvu vijest izdvaja "Mladić osuđen na doživotni zatvor", dok 24ur navodi "Haški sud Ratka Mladića osudilo krivim i presudilo mu doživotnu kaznu."

Crnogorske Vijesti, također, kao vijest dana izvještavaju da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Tok suđenja praćen je iz minute u minutu.