<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Reakcije iz svijeta na presudu Mladiću

Reakcije

Reakcije iz svijeta

22. novembar 2017, 12:00

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pozdravlja njegovu odluku da osudi bivšeg komandanta snaga bosanskih Srba Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora za zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995. godina.

“Današnja odluka pokazuje da oni koji počine zločine, bez obzira koliko se trudili, ne mogu izbjeći pravdu. Presuda Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici neće vratiti hiljade izgubljenih života, ali ona pokazuje da će se arhitekte njihove patnje smatrati odgovornim za tu patnju", rekao je Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova.

On je to rekao povodom presude bivšem komandantu snaga bosanskih Srba Ratko Mladić koji je osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"Zločini počinjeni na Balkanu devedesetih godina su označili jedan od najmračnijih perioda u istoriji Evrope. Moramo zajedno učiniti sve da se takvo što nikada ne ponovi", naveo je Johnson.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom je na društvenoj mreži Twitter komentirala današnju presudu Haškog tribunala izrečenu Ratku Mladiću, generalnu Vojske RS .

- Mladić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Nekažnjivost nije i ne može biti opcija, a potreba za odgovornošću je univerzalna - navela je Wallstrom.

Savezna vlada Njemačke pozdravila je današnju presudu Haškog tribunala bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osuđenom za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin, a koju smatraju važnim doprinosom za savladavanje okrutnih zločina izvršenih u 90-im godinama prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije.

''Ratko Mladić je, između ostalog, odgovoran i za pogubljenje više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici i zato mu je danas izrečena presuda radi genocida i zločina protiv čovječnosti'', istaknuto je iz Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike (SR) Njemačke.

Njemačka Savezna vlada poručila je da će se i dalje zauzimati za jačanje međunarodnog prava i, nadasve, za jačanje međunarodnog krivičnog prava.

''Međunarodna zajednica mora pozvati na odgovornost zločince koji su okrivljeni za najteže ratne zločine. To dugujemo mi, to duguje svjetska zajednica žrtvama i tek takvo jedno savladavanje otvara put za pomirenje i mir'', rečeno je u izjavi njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, koja je dostavljena iz Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je, povodom prvostepene presude Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću, da je NATO pomogao da se okonča "mračna stranica istorije Evrope".

On je pozdravio presudu generalu Mladiću, naglasivši da ona "pokazuje da je vladavina prava na djelu i da su odgovorni za zločine pozvani na odgovornost".

Stoltenberg je rekao da je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO i da budućnost regiona vidi u evroatlantskoj saradnji i integracijama za one koji to žele.

"Nadam se da će današnja presuda približiti region pomirenju", dodao je Stoltenberg.