<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Isforsirano potpisivanje kredita za blok 7 termoelektrane Tuzla, projekat daleko od spremnog

PRAG/SARAJEVO/TUZLA

Kineska Exim banka i Elektroprivreda BiH su prije dva dana potpisali veliki kreditni ugovor za izgradnju novog bloka 7 termoelektrane Tuzla - projekta koji će imati nesagledive zdravstvene, ekonomske i klimatske negativne posljedice, saopšteno je iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

30. novembar 2017, 12:00

Promotori projekta su iskoristili priliku da na 6. samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji je održan u Budimpešti potpišu kreditni ugovor od 613 miliona eura za izgradnju nove termoelektrane u Tuzli.
Reagujući na ove vesti, CEE Bankwatch Network, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Ekotim iz Sarajeva istakli su da je potpisivanje preuranjeno jer je projekat još uvijek daleko od toga da bude spreman za implementaciju:

Ioana Ciuta, koordinator energetskog programa CEE Bankwatch mreže
, kaže: "Činjenica da se samo pojavila zgodna prilika da se potpiše ovaj ugovor o kreditu ne čini projekat spremnim, sasvim suprotno - potpisivanje je urađeno bez odobrenja Parlamenta FBiH i u sjeni pravnih i proceduralnih izazova. Okolinska dozvola se i dalje osporava na sudu a garanciju za kredit još uvjek nije nije odobrilo Vijeće za državnu pomoć. "

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle
dodaje da za odlaganje šljake i pepela iz novog bloka 7 TE Tuzla još uvjek nije određena lokacija, niti je Elektroprivreda obezbijedila bilo kakvu dozvolu za novo odlagalište šljake.

"Pokušaji da se odlagalište locira u Šičkom Brodu se suočava sa velikim otporom od strane lokalnog stanovništva."

On je potpisivanje ovog ugovora o kreditu nazvao "potpisivanje smrtne kazne za stanovništvo Tuzlanskog kantona", dodajući da je "prema rezultatima studije koju je CEE u suradnji sa organizacijom Health and Environment Alliance, pripremio 2013. godine dokazano da će kao posljedica zagađenja iz termoelektrane u Tuzli, uključujući zagađenje iz bloka 7 i planirane termoelektrane u Banovićima, u periodu 2015. - 2030. god. prouzrokovati kumulativni uticaj od 39.260 godina gubitka očekivanog životnog vijeka, brojne smrtne slučajeve i ukupnu štetu povezanu sa zdravstvenim troškovima od 810 miliona eura ".

Pippa Gallop, koordinatorica za istraživanja u CEE Bankwatch mreži, kaže: "Dok kod kuće Kina napreduje velikim koracima u pravcu smanjenja upotrebe uglja, ona mora pokazati više liderstva u inostranstvu tako što će implementirati svoju "Zelenu Kreditnu Direktivu" za inostrane investicije. Kineska Eximbank je propustila da uzme u obzir nepostojanje okolinske dozvole za odlagalište šljake i pepela i izbjegla je otkrivanje informacija o poštivanju procedura za provjeru projekta. Ako Kineska Eximbanka nastavi odobravati kredite za projekte kao što je blok 7 TE Tuzla i druge slične projekte koji su u planu, neće ostati puno toga što bi nas uvjerilo u izjave o "Kineskom zelenom liderstvu".

POTPISIVANJE SARADNJE U BUDIMPEŠTI

U Budimpšeti je  u ponedjeljak, u okviru 6. samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), potpisan Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Termoelektrane “Tuzla”.

Prema podacima Vlade Federacije gradnja Bloka 7 TE u Tuzli koštaće oko 1,6 milijardi KM, što je ujedno i najveća poslijaratna investicija u Federaciji BiH.

Prema informacijama iz ovog projekta Izgradnjom zamjenskog Blok 7-450 MW TE Tuzla će dobiti proizvodni kapacitet visoke efikasnosti i u skladu s tim smanjenje emisije stakleničkih plinova (stari blokovi imaju stupanj korisnosti cca 30%, a novi blok 7 u kondenzacionom režimu > 42 %, a u kogenerativnom > 62 %), a radit će bez ispuštanja otpadnih voda.

Međutim, ekolozi se ne slažu sa ovim projektom. 

Zamjenski Blok 7 je predviđen za rad u kogeneraciji i uz isporuku električne energije vršiće i isporuku toplinske energije za daljinsko grijanje gradova Tuzla i Lukavac (perspektivno i Živinica), što ima vrlo povoljan utjecaj na okoliš u ovim gradovima.

Zamjenski Blok 7 će imati sve potrebne elemente koji omogućavaju izgradnju u skladu sa najboljim raspoloživim tehnikama za postrojenja za sagorijevanje – LCP BAT (Best Available Techniques), a bit će usklađen sa dijelom Direktive 2010/75/EU o industrijskim emisijama (IED) koji se odnosi na postrojenja za sagorijevanje (Poglavlje III, Annex V).

Izgradnja zamjenskog Bloka 7 će dati pozitivne efekte u užem i širem okruženju Termoelektrane, posljedično kroz smanjenje emisija u zrak, vodu i tlo, te zbog primjene okolinski najprihvatljivijeg načina deponiranja produkata sagorijevanja. U odnosu na postojeće stanje na starim blokovima u TE ¨Tuzla¨, izgradnjom zamjenskog Bloka 7 smanjenje postojećih emisija biće i do 20 puta.

Na kraju možemo istaći da je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.