<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SKANDAL POLITIKA: Šamar državi koju niko ne poštuje

Dan nakon posjete Beogradu

Čović, Izetbegović i Ivanić su nam još jednom demonstrirali kako izgleda propala država koju vode nesposobni političari i u kojoj živi povodljiv i osiromašen narod.

07. decembar 2017, 12:00

 Dvije godine nakon spektakularne posjete Srbiji uz tamburicu i šetnju Knez Mihajlovom, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović opet su u Beogradu.

Ovaj put bez grandioznog i rijetko viđenog dočeka, samo uz protokolarne počasti i sastanke, zbog čega su se gosti potrudili da naprave neviđeni diplomatski skandal. Tri glave iz Predsjedništva su se tako pobrinule da od posjete premijeru Srbije Aleksandru Vučiću naprave šou i još jednom prikažu BiH kao zemlju bez političke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Nakon jučerašnje posjete, mnogi su se zapitali, pa kog đavola ste i išli igdje? Da li je glavni cilj bio da se osramoti zemlja iz koje su došli? Zašto su izostali kompromis i dogovor? I da li je ikom u Predsjedništvu stalo do građana BiH? Ova pitanja su postavljali iz opozicije, NVO sektora, medija... ali ga jedino nisu sebi postavili oni koji bi to prvi trebali, oni koji su otišli u Beograd iz jednog jedinog cilja - da naprave skandal i pokažu potpuno nejedinstvo. 

Njih nije briga, jer ih stvarni problemi ne dotiču. Nije ih briga jer će bez dogovora o granici nastaviti ispaštati samo ljudi koju uz nju i žive. Jer će bez "komšijskog" dogovora o infrastrukturnim projektima ispaštati “samo” građani...

Profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić objašnjava da je jučerašnja sramota na najzorniji način svjedočila u kakvoj državi živimo i kakvim ljudima smo je povjerili na upravljanje. 

"Puno je logičnije i prihvatljivije bilo da ako ne mogu funkcionirati kao kolektivni šef države, da se onda barem ne sramote po svijetu. Ipak, onima koji danas vode državu to nije jasno i osim što u zemlji žele pokazati da BiH nije moguća kao država, trude se svim silama da u to svijet uvjeravaju na svim svjetskim meridijanima", navodi Kukić za BUKU.

On dodaje da onaj ko ovoj zemlji želi dobro ne može se tako ponašati. 

"Onaj ko želi svaku priliku koristiti za političko talasanje kako bi homogenizirao svoje političko tijelo na nacionalnoj osnovi, to će raditi svugdje. Nema drugog objašnjenja za ovo neprihvatljivo ponašanje. Bilo šta da je Čović juče rekao pred kamerama o tome kako su se usaglasili ili ne usaglasili, diplomatski bonton nalaže da se ta nesuglasnost ne pokazuje svijetu. Ta vrsta neuštimanosti se treba rješavati kod kuće, a ne sramotiti se pred svijetom. Prema tome, jedini je razlog da se svaka prilika koristi da bi se homogeniziralo vlastito političko tijelo i produžio vijek vlastitog političkog trajanja. To što će ovo biti još jedan šamar zemlji u čije se to ime tobože radi, a za koju to nikog nije briga", rekao je Kukić.

Politička analitičarka Ivana Marić navodi da ovakvo ponašanje koči ne samo reforme u BiH, već i u cijelom regionu, te u isto vrijeme nanosi veliku štetu svim građanima.

"Da je vladajućoj strukturi uopšte stalo do građana, oni bi nešto uradili za ove tri godine. Ali, pošto nisu, ni u ovoj jednoj koliko je ostalo do izbora ne možemo očekivati da nadoknade sve što su propustili. Ovaj primitivan način komuniciranja koji su oni izabrali, svađe i stalni sukobi, jednostavno ne pomažu građanima, koji u isto vrijeme aplaudiraju političarima koji se svađaju, koji su nekulturni, koji izgovaraju laži prijemčive za uši", kazala je Marić.

Prema njenim riječima, štetne posljedice ponašanja ovdašnjih političara odavno su prešle granice naše države i sad već uveliko djeluju na odnose sa susjednim državama.

"To je veliki problem, ne samo zbog dobrosusjedskih odnosa, već zbog projekata koji bi donijeli boljitak. Međutim, njima to nije bitno, njima je jedino važno da ispadnu face umjesto da postižu kompromise. Kako to izgleda i koliko je to neozbiljno vidjeli smo na primjeru nakon sastanka sa Vučićem gdje naša delagacija nije uspjela čak ni kurtoazni dio da odradi, a kako onda da očekujemo neki dogovor. I tako, dok se mi trošimo na dječije svađe, ozbiljni političari prave dogovore i rade u korist svojih građana", navodi Marić i dodaje da je to jedino što je preostalo domaćim političarima.

"Oni nemaju nikakvih aduta osim skandala na nacionalnoj osnovi. Pored toga što nemaju dovoljno sposobnosti i političke mudrosti, oni nemaju šta drugo da pričaju. Oni ne nude reforme, ne postižu kompromis i njima građani nisu uopšte bitni. Ovo je politika koja njima u ovakvoj zemlji donosi glasove, pri čemu ne moraju ništa da rade, da riskiraju da će odgovarati za način na koji djeluju, ali i na koji su stekli svoju imovinu. Ovo je i njihova i naša sadašnjojst i budućnost", zaključuje Marić.