<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

POŽURITE: Kroz priču o drugarstvu i toleranciji do vrijednih nagrada za osnovne škole u BiH

Nije faca ko hejt baca

Konkurs "Nije faca ko hejt baca" namijenjen učenicima osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine otvoren je do 31. decembra 2017. godine. Požurite, oformite tim i ispričajte svoju priču o drugarstvu…

12. decembar 2017, 12:00

U vremenu kada se međuvršnjačko nasilje dešava skoro svakodnevno, kada nas strašni slučajevi nasilja među djecom i mladima šokiraju nakon objave u medijima važno je njegovati drugarstvo, ukazivati na kulturu dijaloga i nenasilne metode rješavanja sukoba.

Imajući to u vidu nedavno je kompanija  Mikrofin raspisala konkurs za učenike svih osnovnih škola na području cijele Bosne i Hercegovine sa željom da ih podstakne na razmišljanje o drugarstvu, toleranciji i empatiji među djecom.

Riječ je o konkursu pod nazivom „Nije faca ko hejt baca“, čiji cilj je da se probudi  kreativni duh u školarcima i pruži im se prilika da pokažu orginalnost i umijeće. Od njih se očekuje da razmisle o drugarstvu i daju odgovore na neka važna pitanja u odrastanju: šta je danas predstavlja prijateljstvo? Da li prijatelji moraju nužno biti isti ili se mogu razlikovati? Kako pomoći drugarima kada primijetima da su meta nasilnika?

Da bi učestvovali na ovom konkursu učenici trebaju da oforme tim, a tim predstavljaju najmanje tri učenika uz nastavnika, koji ima ulogu mentora. Jedna škola može poslati projekte u više kategorija, čime sebi povećava mogućnost da osvoju jednu od glavne tri nagrade.  

Važno je istaći da je fokus konkursa na afirmaciji drugarstva i stvaranje zdrave atmosfere, odnosno borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici bi trebali da, bez predrasuda, a uz pomoć svojih učitelja i nastavnika, na kreativan način ispričaju svoju priču o prijateljstvu u kojoj prijatelji mogu da budu slični ili da se razlikuju.

Pristigli radovi odlaze izabranoj komisiji koja će birati pobjednike. Radove bira četvoročlana komisija, koja će se sastojati od tri vanjska saradnika, koja su stručna u oblastima iz kojih se projekti dostavljaju, i jedan predstavnik Uprave Mikrokreditnog društva „Mikrofin“. Vanjski saradnici su: Ljubiša Savanović, glumac Narodnog pozorišta i umjetnički direktor Gradskog pozorišta „Jazavac“, Dušica Ilić, prof. razredne nastave i urednica dječijeg časopisa „Ježurko" i Tanja Stupar-Trifunović, književnica, dobitnica Evropske nagrade za književnost i urednica časopisa „Putevi“.



VRIJEDNE NAGRADE

Pobjednički timovi osvajaju nagrade za svoje osnovne škole, kao i pojedinačne nagrade za svakog člana tima. Nagrade za škole predstavljaju opremu za nastavne kabinete, produženi boravak ili školsku biblioteku u vrijednosti za prvo mjesto od 5.000 KM, za drugo mjesto 3.000 KM i za treće mjesto 2.000 KM.

Ove vrijedne nagrade mogu biti iskorišćene i za drugu intervenciju potrebnu u školi za poboljšanje kvaliteta nastave, ali novac ne može biti uplaćen na račun.

Pored nagrade za svoju školu, članovi timova koji pošalju najbolje projekte osvajaju i atraktivne pojedinačne nagrade.

PRIJAVITE SE ŠTO PRIJE!

Mnogi timovi iz cijele BiH već su prijavili svoje projekte, pa ako želite da učestvujete u ovom konkusu požurite, jer vremena je još malo. Ukoliko učenici još uvijek ne znaju kakav rad da prijave važno je da  nastavnici animiraju svoje učenike i da im pomognu u realizaciji ideja.

Učenici OŠ „Branko Radičević“ iz Banjaluke već su prijavili nekoliko timova, a oni će predstaviti svoju školu video-klipom, literarnim radom i stripom.

Milica i Tara, učenice 6. razreda ove škole dio su tima koji je pripremao video klip: „Primijetili smo da su tuče među djevojčicama česta pojava u posljednje vrijeme, pa smo odlučili da sinimimo video koji će pokazati da nasilje nije rješenje i da možemo problem riješiti na neki drugi način, razgovorom sa roditeljima, prijateljima ili nastavnikom“, rekle su ove djevojčice.

Dodaju da u početku niko od drugara nije htio glumiti u spotu, dok nastavnik nije izdvojio njih nekolicinu najhrabrijih, a ostali su snimali.

Sanja Buzadžija, nastavnica srpskog jezika i jedan od mentora OŠ „Ivan Goran Kovačić“, kaže da nije iznenađena kreativnošću učenika ove škole: „Kada ih pravilno usmjerite i date im vjetar u leđa, djeca će pokazati ogromnu inventivnost, želju i volju za radom. Još ako im spomenete vrijedne nagrade, motiv će biti još veći“, ističe Buzadžija.

TEHNIČKI PODACI KONKURSA:

Učenici mogu poslati radove u 4 kategorije:

Video-klip – kratki film ili muzički video ne duži od 3 minute. Može se snimati moblilnim telefonom.

Najbolji multimedijalni rad – strip, animacija, aplikacija, kolaž.

Najbolji literarni rad – priča, esej, poema, rep, novinarski tekst.

Najbolja inicijativa ili program – aktivnost koja nije obuhvaćena drugim kategorijama, a koja promoviše drugarstvo i vrijednosti koje se suprotstavljaju vršnjačkom nasilju.

TEHNIČKI USLOVI

Obavezni podaci pri dostavljanju radova:

U zaglavlјu svakog rada obavezno treba navesti sljedeće podatke:
naziv teme, članove tima* (ime, prezime, razred), ime i adresu škole; ime, telefon i elektronsku adresu nastavnika-mentora. Radovi bez ovih podataka neće se uzimati u obzir.

Radove dostaviti najkasnije do 31. decembra 2017. godine.
Radovi  koji budu pristigli poslije predviđenog roka neće biti uzeti u razmatranje.

O rezultatima Konkursa i završnoj svečanosti dodjele nagrada svi učesnici će biti obaviješteni najkasnije do  1. marta 2018. godine.

Više informacija možete naći na Facebook i Instagramu.