<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fenomen u Prijedoru: Pune šume mrtvačkih truba! FOTO

Prijedor

Iako je mraz zavladao odavno, a zima uveliko kuca na vrata, prijedorske šume su i dalje pune jestivih, ljekovitih i izuzetno kvalitetnih gljiva, zvanih crne ili mrtvačke trube, odnosno mrke trubače (lat. Craterellus cornucopioides).

17. decembar 2017, 12:00


Prijedorski gljivari tim povodom ističu da ovo jeste jesenja vrsta gljiva, ali da je ipak rijetkost da se još može brati i da ih nije “ubio mraz, kao ostale pečurke”.

– I juče sam našao dosta crnih truba. Naime, u šumama su sada dva sloja šušnja (šaši), u onom od lani su gljive, a novi šušanj je pao preko njih, i štiti ih od mraza. Dakle, samo treba znati gdje su, razgrnuti lišće i potražiti ih nekim štapom. Teško se mogu pronaći golim okom – rekao je  Roman Ostojić, strastveni gljivar, prirodnjak, ribolovac i ugostitelj iz Prijedora.

On je istakao da su crne trube ekstra kvalitetne gljive, koje pretežno služe kao začin, a koriste se i sušene.

Trube-1-696x464

– U nekim kuhinjama miješaju se u tijesta, pite, pice… Kod nas se ove gljive koriste jako malo i uglavnom se beru, daju u otkup i izvoze. Inače, čorba od crnih truba, koju sam probao je nešto odlično. To je prava eksplozija ukusa na nepcu – otkrio je Ostojić i dodao je da je prije petnaestak dana na Kozari nalazio vrganje da i dalje ima bukovača.

Gljiva crna truba je bogata vitaminom B12 za održavanje pravilne funkcije mozga i nervnog sistema. Sadrži znatnu količinu proteina, ugljenih hidrata i veoma male količine masti. Pomaže pri regulisanju tjelesne mase. Bogata je vitaminom D i jača imuni sistem. Reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Sprečava pojavu raka i prirodni je antioksidans. Ubrzava metabolizam i povoljno utiče na kožu.