<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradski tamburaški orkestar: Novogodišnji gala koncert LA VIE IN ROSE

Banjaluka

Gradski tamburaški orkestar tradicionalno, sredinom januara, održava Novogodišnji gala koncert povodom obilježavanje Nove godine po julijanskom kalendaru. Ovogodišnji Gala koncert pod nazivom “La Vie en Rose” će biti održan u ponedeljak, 15. januara, sa reprizom u utorak 16. januara, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića. Oba koncerta će se održati u koncertnoj dvorani KC Banski dvor u Banjaluci, sa početkom u 20:00 časova.

12. januar 2018, 12:00

Gala koncertom će preovladavati operska muzika, uz soliste Gradskog tamburaškog orkestra Borisa Dukića, Aleksandru Radović, Sofiju Drljača, Anu Marković i Nikolinu Đekanović.  Specijalni gosti Gradskog tamburaškog orkestra će biti Dušica Bijelić, sopran iz Beograda i Ugo Rabec, bas iz Francuske.

Dušica Bijelić, rođena Banjalučanka koja danas živi u Beogradu, je stekla svjetsku slavu na mnogim operskim scenama širom svijeta.  Britanski Indipendent uvrstio je Dušicu među osam najvećih mladih talenata u svijetu umetnosti u 2014. godini. To se dogodilo zahvaljujući njenom izuzetnom nastupu na sceni Kraljevske opere u Londonu.  Dušica je počela da uči klavir i pjevanje od svoje osme godine. Sa 12 godina je vodila dječju emisiju na Radio-televiziji Srbije, a kasnije je studirala pjevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Ljudmile Gros-Popović. Usavršavala se na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u Operskom studiju Santa Ćećilija u Rimu i u Muzičkom konzervatorijumu Bard koledž u SAD-u. Takođe, dobitnica je pune stipendije za petogodišnje učešće u Programu za mlade pevače Danijela Feroa u Toskani. Nastupala je u Kraljevskom pozorištu u Madridu, kao i na koncertima i resitalima širom Evrope, SAD i Japana.  Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima se izdvaja njen trijumf na takmičenju “Mostovi karijere” u Njujorku, Nagrada publike na Festivalu Rosini u Vildbadu i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača “Nikola Cvejić” u Srbiji.

Rođen u Vittelu u Francuskoj, Ugo Rabec počeo je sa studijem violine, zatim je tokom studija muzikologije u Nensu, paralelno studirao i solo pjevanje.  Karijeru počinje u Operi Nant i nastavlja u Nacionalnoj operi u Strazburu od 1998. do 2004. godine.  Tokom bogate i uspješne karijere, Ugo je gostovao u mnogim operskim kućama širom Evrope, kao što su Opera Bastille, Palais Garnier, Opera Comique i Salle Pleyel u Parizu, Konzerthaus u Beču, Kraljevska opera u Londonu i mnogim drugim.

Uz Gradski tamburaški orkestar će kao gosti nastupiti i članovi Plesnog kluba Gema iz Banja Luke, Gradski hor Jazavac, te polaznici Škole saksafona Banja Luka.  Uz članove Gradskog tamburaškog orkestra će se po prvi put na scenu popeti i polaznici Škole tambure Gradskog tamburaškog orkestra, za čiji rad je namijenjen prihod od prodaje ulaznica za ovaj muzički događaj.