<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Titula se vraća na Balkan - EXIT je zvanično NAJBOLJI EVROPSKI FESTIVAL!

FESTIVAL

EXIT je zvanično najbolji festival Evrope, objavljeno je sinoć na dodjeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji!

18. januar 2018, 12:00

EXIT je pobijedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji sa vrtoglavih 350 festivala iz više od 35 zemalja, uz preko milion glasova publike i mišljenje stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svjetske muzičke industrije. Exitovi festivali bili su u finalu u čak šest kategorija, a sam EXIT u rekordne tri kategorije, uključujući i osvojenu glavnu nagradu za najbolji veliki evropski festival, te najboljeg festivalskog organizatora u Evropi i nagradu "Take a Stand" za društveni aktivizam!

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević ovom prilikom izjavio je: "Zaista je nevjerovatan uspjeh nakon samo četiri godine ponovo osvojiti najvažniju festivalsku nagradu na svijetu! I to u najtežoj kategoriji, gdje su najveći evropski i svjetski festivali sa budžetima i preko deset puta većim od našeg. Ovim je EXIT Ljeto ljubavi 2017 koje se sastojalo od 4 festivala u Novom Sadu, Umagu, Budvi i Temišvaru, sa preko 350.000 posjetilaca, upisano zlatnim slovima u svjetsku festivalsku istoriju. Upravo Balkanu posvećujemo ovu nagradu sa željom da Exitovih, sada već pet festivala u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Rumuniji, doprinesu da se našim regionom šire poruke ljubavi i prijateljstva. Izuzetna je godina iza nas, a u ovoj pred nama su još veći planovi koje će sad biti puno lakše pretvoriti u stvarnost!

EXIT je u konkurenciji za glavnu nagradu bio sa drugim evropskim festivalskim gigantima, kao što su Glastonbury, Roskilde, Tomorrowland, Sziget Festival, Lowlands i mnogi drugi. Ovo je druga po redu šampionska titula koju je EXIT osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine, a svake godine je u najužem izboru za najbolji evropski festival. EXIT je prethodno osvojio nagradu za najbolji veliki evropski festival na Evropskim festivalskim nagradama za 2013. godinu, dok je 2007. godine izglasan za najbolji evropski festival van Velike Britanije od strane Britanskih festivalskih nagrada. Zanimljivo je da je sinoć trijumfovao i miljenik publike ovogodišnjeg Exit festivala Rag'n'Bone Man koji je proglašen za najbolju novu zvijezdu u Evropi! Pobjednike bira publika iz cijele Evrope, zajedno sa stručnim žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz svijeta festivalske industrije, a lista dobitnika nalazi se na zvaničnom sajtu.   

EXIT tim ove godine predstavlja najveći festivalski poduhvat do sada, pod nazivom EXIT Freedom 2018, koji čine čak pet festivala u pet zemalja. Predvodi ih zvanično najbolji evropski festival EXIT, a prvi na redu je Festival 84 na olimpijskoj Jahorini. Slijede Sea Star u Umagu i Revolution u Temišvaru kao uvertira za najveće okupljanje na mjestu koje čuva titulu, Petrovaradinskoj tvrđavi, dok je za samu završnicu ljeta rezervisan Sea Dance, koji je nagradu za najbolji festival do 40.000 posjetilaca dnevno osvojio prije tri godine. Pored Exita, finalisti u svojim kategorijama bili su još i Sea Dance, i Sea Star i Revolution.