<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otvorena ARCTIC FRONTIERS konferencija o klimatskim promjenama: Glavni krivac za globalno zagrijavanje je čovjek!

ARCTIC FRONTIERS

Uz učešće preko 3000 učesnika, političara, biznismena, naučnika, aktivista i sa govornicima iz cijelog svijeta u Tromsu, na sjeveru Norveške i nadomak Polarnog kruga u ponedeljak, 22 januara, otvorena je međunarodna Arctic Frontier konferencija o klimatskim promjenama u svijetu.

23. januar 2018, 12:00

Oganizatori smatraju da dok su širom svijeta sve snažnija previranja, Arktik opstaje kao mjesto saradnje i miroljubive komunikacije. Kako bi se njegovali dobrosusjedski odnosi na sjeveru, naročito je važna naučna saradnja. Nepregledni okean koji čini najveći dio arktičke oblasti  nosi ogroman potencijal, ali isto tako predstavlja i prijetnju. 

Dodaju i da sa obzirom da se sve veći dijelovi okeana počinju koristiti, veoma je važno na koji način komuniciramo i provodimo potragu i spasavanje. Još važnije je kako da obezbijedimo produktivne i zdrave okeane. Održiv razvoj okeana je od naročitog značaja. Održiv poslovni razvoj je takođe ključ za snažna arktička društva. 

Međusobno povezivanje ovih društava, ali i približavanje ideja, znanja, tehnologije i kapitala iz drugih dijelova svijeta pitanje je od naročitog značaja za Politiku arktičkog pograničnog područja u 2018 godini. U 2018. godini program Politike arktičkog pograničnog područja obuhvata pet glavnih sesija sa sljedećim radnim naslovima: Stanje na Arktiku, Tehnologija i povezanost, Snažna arktička društva i poslovni razvoj, Zdravlje i produktivnost okeana, Industrija i ekologija.



Među govornicima na konferenciji su Ministrica vanjskih poslova Norveške. Ine Eriksen Søreide, koja je i govorila na uvodnom panelu sa kolegom Mikael Dambergom, Ministrom inovacija u Vladi Švedske, Åsa Larsson-Blind, Predsjednicom Sami vijeća Švedske, Antje Boetius, direktoricom Alfred Wegener Institute Helmholtz Centra za pomorsko i polarno istraživanje iz Njemačke,koji je moderirao Stephen Sackur, poznati novinar BBC, domaćin popularnog Hard talk programa. 





Preko 70 govornika, eminetnih stručnjaka uzelo je svoje učešće na konferenciji koja će trajati 5 dana. S posebnim osvrtom na ulogu i položaj mladih kao i uslova za pokretanje novih biznisa


Arctic Frontiers organizacija nominovana je nedavno za Nobelovu nagradu.

Po pozivu i uz pomoć Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini, urednik Magazina Buka Aleksandar Trifunović  prati ovu konferenciju kao jedini novinar sa Balkana. 


U nastavku teksta pogledajte fotografije sa otvaranja i prvog dana konferencije.