<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Medijska ofanziva AfD-a: Desničari otvaraju vlastitu redakciju

MEDIJI

Populistička i desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) smatra da je nepravedno tretirana od strane medija u Njemačkoj. Stoga se želi još više profilirati - prvenstveno preko društvenih mreža.

12. februar 2018, 12:00

"Da li njemački mediji premalo izvještavaju o trećoj po jačini političkoj snazi u zemlji  - Alternativi za Njemačku (AfD) i da li čak vrše cenzuru kada je u pitanju AfD? Prema mišljenju Alice Weidel, šefice Kluba poslanika AfD u Bundestagu, njenu partiju "ignorišu mnogi mediji ili je ciljano blate, šireći Fake News". Stoga Alternativa za Njemačku, kako izvještava magazin vijesti Focus - komunikaciju sa medijima želi u budućnosti održavati preko sopstvenog deska za vijesti - Newsroom.

U novoj redakciji (Newsroom) rad bi se trebao uvezati i na taj način povećati dostupnost naših informacija za korisnike", potvrdio je za DW Daniel Tapp, osobni referent  Weidelove, šefice Kluba poslanika AfD-a u njemačkom parlamentu. Posebno bi aktivnosti na društvenim mrežama trebale biti vođene profesionalnije.

Tapp je dodao da izvještavanje iz planirane redakcije treba da ima težište na parlamentarnim inicijativama i parlamentarnom radu kluba poslanika. "Pojedinačne inicijative poslanika AfD-a nemaju snagu da se medijalno probiju", smatra Tapp i ističe da bi se sada to trebalo bolje koordinirati.

Bundestag Mitglieder der AfD-Bundestagsfraktion Baumann, Weidel, Gauland, Braun und Braun (picture alliance/dpa/B. von Jutrczenka)

Članovi Kluba poslanika AfD-a u Bundestagu: Baumann, Weidel, Gauland, Braun i Braun

Viralnoi radikalno

Naopak svijet: Dok AfD namjerava da proširi sadržaje na socijalnim medijima i da rešeršira teme koje se, kako kaže Weidel, "guraju pod tepih", drugi klubovi poslanika u Bundestagu ne mogu da se porede sa AfD-om kada su u pitanju socijalne mreže, a posebno YouTube. AfD-ovi YouTube video klipovi, na kojima političare ove stranke govore u Bundestagu, izazivaju mnogo pažnje.

"AfD je uspjela da od Bundestaga napravi svoju pozornicu", napisala je nedavno za berlinski Tagesspiegel ekspertica za AfD Maria Fiedler. Snimljeni govori su imali stotine hiljada pregleda i lajkova na YouTubeu, dijeljeni su po Twitteru i Facebooku. Na ovaj način je AfD na socijalnim mrežama preuzeo primat nad onim što se dešava u njemačkim plenarnim salama.

S obzirom na ovakav uspjeh AfD-a, mnogi parlamentarci iz drugih partija se pitaju koliko moraju poboljšati svoju prisutnost na društvenim mrežama. Ali niko od njih nije želio komentarisati inicijativu AfD-a o osnivanju sopstvenog Newsrooma. "Aktivnosti konkurencije, koje se odnose na komunikaciju, ne želimo komentirati", piše u saopštenju Kluba poslanika demohrišćanskih partija CDU/CSU u Bundestagu.

Još nije potpuno jasno šta se tačno krije iza medijske inicijative, koju je najavila Alice Weidel. I potparol za medije AfD-a Jürgen Braun nije želio da odgovori na naša pitanja, koja smo mu poslali u petak (10.2). Sigurno je međutim da će Braun, koji je inače TV-novinar i savjetnik za komunikacije iz Waiblingena (Baden-Würtenberg), biti jedan od vodećih ljudi AfD-ove medijske inicijative.

Pričam, dakle jesam

Ko nije u medijima, taj nije prisutan - to je dobro znao bivši njemački kancelar Gerhard Schröder (1998 – 2005). Na početku svog kancelarskog mandata on je izjavio: "Da bih vladao potreban mi je BILD (op.red.: tabloid sa najvećim tiražem u Njemačkoj), Bild am Sonntag (nedjeljno, magazinsko izdanje Bilda) i TV". Čini se da ovaj moto važi i za AfD.

I ekspert za medije Bernd Gäbler  također je, bez obzira na kritike AfD-a, identificirao izvjesnu čežnju za prisutnošću političara ove populističke stranke na naslovnim stranicama i u televizijskim studijima. Tako je predsjedavajući AfD-a Njemačke Jörg Meuthen prošle godine prijetio tužbom, koja bi imala za cilj da se češće poziva na TV-diskusije.

Takva tužba implicira ugroženost rada medija po sopstvenom nahođenju, odnosno ukazuje da je to prijetnja novinarskoj slobodi i nezavisnom radu redakcija", rekao je Gäbler u intervjuu za Deutschlandfunk u avgustu 2017. godine u kojem je zaključio da je AfD po svojoj strukturi "anti-pluralistična".

DW