<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjedniče Dodik, smrtnici plaćaju saobraćajne kazne u RS, znate li koliko?

Kazne

"Ovi policajci u Republici Srpskoj da smiju da me ustave i oni bi me uvijek kažnjavali za prekoračenje brzine. Ja stvarno brzo vozim i kada vozim privatno", reče novinarima ni pet ni šest Predsjednik RS Milorad Dodik u Banjaluci.

19. februar 2018, 12:00

Policija RS prvog čovjeka RS ne smije zaustaviti, čak ni kad vozi privatno. Zbog čega? Jer ga se boje? Boje se otkaza?

Rečenicom kako ga policajci u RS ne smiju zaustaviti obesmišljeno je postojanje saobraćajne policije u RS uopšte. Policajci ne smiju zaustaviti Milorada Dodika čak ni kada vozi privatno vozilo u privatnom svojstvu građanina RS.

Jednom rečenicom postalo je sve jasno - Dodiku niko ne smije ništa u RS, pa čak ni zvanični organi reda i mira iz RS, u koji se svi političari iz RS u posljednje vrijeme kunu da su garant bezbjednosti za sve građane u RS.

Čini se kako ipak nisu.

I dok Milorad Dodik može voziti putevima RS brzinom kakvom god on to želi,  ostala privatna lica u RS moraju plaćati kazne za prekoračenje brzine i ostale prekršaje koje počine kao aktivni učesnici u saobraćaju.


Sticajem okolnosti smo u posljednjih nekoliko dana svjedočili plaćanju kazni koje su poštom stizale iz raznih policijskih stanica širom BiH.

Dva puta je kolegama stigao prekršajni nalog za prekoračenje dozvoljene brzine ispod 20 km/h što je značilo kaznu od 50 KM plus troškove postupka od 4 KM. Kazne su uredno plaćene u roku kraćem od 8 dana, pa je kazna iznosila samo 27 KM , odnosno 50% od predviđene kazne.

Ovaj drastičniji slučaj dogodio se prije tačno mjesec dana, kada je poznaniku stigla kazna za prekoračenje brzine od 23 km/h. Pravila jasna - 2 kaznena boda, 100 KM kazna i oduzimanje vozačke dozvole na mjesec dana.


Podsjetimo, izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kaznena politika kada su u pitanju saobraćajni prekršaji značajno je pooštrena.


Recimo za prekoračenje brzine preko 31 km/h, predsjedniče Dodik, možete platiti 400 KM, dobiti dva kaznena boda i da Vam se oduzme vozačka dozvola na 2 mjeseca. Možete, ali Vas ne smiju ni zaustaviti.

Naprimjer, za razgovor na mobilnom telefonu prilikom vožnje može vam se izreći kazna od 100 KM i jedan kazneni bod.

Za Razliku od Republike Srpske , Milorad Dodik i njegova svita platili su masnu kaznu u Hrvatskoj. Njega je prije nekoliko dana presrela hrvatska saobraćajna policija.

Kako prenose mediji ukoliko je automobil predsjednika RS išao brzinom od 200 kilometara na sat, prekoračio je najveću dozvoljenu brzinu za više od 50 km/h, pa je služba predsjednika za plaćanje kazne morala izdvojiti sumu između 790 i 1840 konvertibilnih maraka.