<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BANJALUKA OSVANULA U BIJELOM: Snijeg otežava saobraćaj, ekipe zimskih službi na terenu, pročitajte stanje na putevima

Desk

Intenzivne sniježne padavine koje su sinoć zahvatile zapadne i centralne krajeve RS uzrok su usporenog i otežanog odvijanja saobraćaja na većini puteva.

20. februar 2018, 12:00


U nižim predjelima vozačima se skrće pažnju na raskvašeni snijeg, dok u višim predjelima i preko planinskih prevoja snijeg je ugažen na kolovozu.

“Posebno skrećemo pažnju na putne pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Mrkonjić Grad-Glamoč, preko Mliništa, Šipovo-Strojice, prema Kupresu, Kotor Varoš-Teslić, preko prevoja Borja”, saopšteno je iz Auto moto saveza RS.

Snijeg je počeo padati na istoku RS, ali ne intenzitetom kao na zapadu, tako da su kolovozi u nižim predjelima, za sada mokri i klizavi, dok je preko planinskih prevoja moguć nailazak na zasniježen kolovoz.



Dodatan oprez vozačima savjetujemo zbog niskih temperatura, na formiranje poledice posebno u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.



Dežurne ekipe zimskih službi u punom kapacitetu su na terenu i vrše čišćenje i posipanje, ali snijeg koji intenzivno pada usporava njihovo djelovanje.

“Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme”, navedeno je iz AMS RS.


Iz BIHAMK-a upozoravaju da se zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros sporije saobraća na većini puteva u BiH.

"Posebnu pažnju skrećemo na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar-Livno, Livno-Kupres-Bugojno, Glamoč-Mrkonjić-Grad, Tomislavgrad-Posušje, Bugojno-Novi Travnik i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor. Na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Tarčin, brzina kretanja je zbog snijega ograničena na 80 km/h. Na planinskom prevoju Makljen na putnom pravcu Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere"