<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Razotkrivaju se prevare u izvozu: Sve se radilo uz prešutnu saglasnost institucija Republike Srpske

Prevare

S domaćim jabukama koje su izvožene u Rusiju i ranije su miješane i reeksportovane jabuke iz uvoza, uz prešutnu saglasnost institucija Republike Srpske, sve dok prevaru nedavno nije otkrila Rusija.

22. februar 2018, 12:00

 U krugovima izvoznika i kooperanata bijeljinske kompanije Fruct Company, zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, a među kojima je i firma Eco Fruit u vlasništvu Igora Dodika, javna je tajna da je redovno miješano do 40 posto uvoznih jabuka, koliko je prešutno odobreno i na taj način su do sada reeksportovane hiljade tona, iako je sporazumom Ruske Federacije i BiH precizirana obaveza osiguranja da voće i povrće koje se izvozi bude isključivo domaće. 

Indikativno je da ni premijerka RS Željka Cvijanović, ni predsjednik RS Milorad Dodik do sada nisu javno osudili nedavni slučaj prevare zbog koje je, uvođenjem zabrane od Rusije, načinjena ogromna šteta voćarima u BiH.

Iako je i čitav sistem kontrole u nadležnosti RS, svi istupi vezani za ovaj slučaj odnosili su se na prebacivanje loptice na državni nivo. Ministarstvo poljoprivrede RS nedavno je javno obznanilo da se protivi Odluci o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, čime je ponovno pokretanje izvoza jabuka na rusko tržište postalo upitno.

Pitanje je čime vlasti RS pravdaju ovaj potez i u čijem interesu je nastavak blokade izvoza.

Podsjećamo da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno izjavio da se ovom odlukom direktno unapređuje sistem kontrole i da se nijednim dijelom odluke "ne dira" u nadležnosti entiteta. 

"Registri su entitetski i to niko ne dovodi u pitanje, ali kontakt tačka za trgovinu voćem i povrćem s Ruskom Federacijom je Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Tako je definirano zakonom, a što je definisano i protokolom koji smo prije godinu i po potpisali s Ruskom Federacijom", naveo je Šarović.

Izvor: Klix