<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić i Mali u bugarskom metrou: Otišli u Sofiju na jednu vožnju FOTO

Kampanja

"Metro u Sofiji povezuje i aerodrom i glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, što utiče na razvoj grada", rekao je prvi čovek srpske prestonice.

23. februar 2018, 12:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obisao je tokom posete Bugarskoj, metro u Sofiji zajedno sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, koji je razgovarao sa gradonačelnicom Sofije Jordankom Fandakovom o izgradnji metroa u Beogradu, kao i o iskustvima Bugarske u vezi sa metroom.

Kako je Mali rekao nakon sastanka, metro u Sofiji povezuje i aerodrom i glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, što utiče na razvoj grada.

Mali je pozvao Fandakovu na Samit gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji će u septembru biti održan u Beogradu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Imali smo veoma konstruktivan sastanak, na kojem smo razgovarali o strateški važnim projektima za razvoj Beograda i Sofije. Razgovarali smo o izgradnji beogradskog metroa, a gradonačelnica Fandakova mi je prenela iskustva bugarske prestonice u vezi sa metroom. Metro u Sofiji povezuje i aerodrom i glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, i to je ono što utiče na razvoj grada", rekao je Mali, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je najavio da će prva linija metroa u Beogradu završtiti 2022. godine i ići će od Makiškog polja do Mirijeva. 

"Na taj način ćemo smanjiti najveće gužve kod Sajma, Beograda na vodi i Ekonomskog fakulteta", rekao je Mali. 

On je istakao da je na sastanku bilo reči i o iskustvima Beograda sa elektrobusima, i najavio da će delegacija Grada Sofije posetiti Beograd i JKP GSP „Beograd” kako bi se na licu mesta upoznali sa načinom rada autobusa na električni pogon.

"Razgovarali smo o načinu funkcionisanja gradskog saobraćaja, kako u Beogradu tako i u Sofiji. Mi ove godine planiramo da nabavimo 100 solo autobusa, 80 električnih autobusa, 20 minibusa za prigradska naselja, kao i 20 tramvaja", naveo je Mali.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je dodao i da odnosi Srbije i Bugarske, kao i Beograda i Sofije nikada nisu bili bolji, te da je izuzetno važno da se dobra saradnje dva grada dodatno ojača. 

Ranije danas predsednik Vučić razgovarao je sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim, predsednicom Narodnog sobranja Bugarske Cvetom Karajančevom i potpredsednicom vlade i ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharjevom.