<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Okončan sastanak SBB-a, SDP-a i DF-a u Mostaru: Kako održati izbore u ovom gradu?

mostar

Predsjednik mostarskog odbora SBB-a Anel Kljako tijekom konferencije za novinare je izrazio veliko zadovoljstvo što je nazočio današnjem sastanku tijekom kojeg je, kako je kazao, ponudio izvorni prijedlog SBB-a za grad Mostar

25. februar 2018, 12:00

 Tijekom današnjeg sastanka između predstavnika SDP-a, SBB-a i DF-a koji je održan u Mostaru dogovoren je zajednički stav kako se izbori u Mostaru u ovoj godini moraju održati, te kako su polazna osnova za pregovore s predstavnicima vodećih stranaka prijedlozi SBB-a, SDP-a i DF na kojima će se graditi kompromisi.

Tijekom sastanka upućen je poziv Veleposlanstvu SAD-a u BiH, Misiji OESS-a i Europskoj komisiji da se aktivno uključe u pregovaračke procese oko održavanja izbora u Mostaru.

Inače, današnji sastanka u Mostaru organiziran je kako bi predstavnici spomenutih stranaka usuglasili svoje stavove uoči sastanka s predstavnicima SDA BiH i HDZ-a BiH koji bi se trebao održati u ponedjeljak, 26. veljače, s početkom u 11 sati, u Mostaru. Na današnji sastanak su bili pozvani i predstavnici Naše stranke, međutim oni nisu nazočili sastanku.

Tijekom konferencije za novinare koja je upriličena nakon održanog sastanka predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ-a Zoran Mikulić kazao je kako su nakon evidentnog administrativnog nasilja nad Ustavom BiH i Izbornim zakonom provedenim od strane Središnjeg izbornog povjerenstva u par proteklih dana, gdje je iskazan jedan, kako je kazao, podanički odnos pojedinih članova Središnjeg izbornog povjerenstva prema određenim političkim strankama, predstavnici SDP-a, SBB-a i DF-a bili prinuđeni da zajedno zaštite minimalni dignitet zdravog razuma građana i birača grada Mostara.

 - Zbog svega smo bili prinuđeni da se udružimo i da s nekim minimalnim principima koje smo usuglasili zajednički nastupimo na pregovorima oko rješenja za grad Mostar. Ovo što se događa posljednjih dana su razlozi zbog kojih mi ne želimo biti kulisa i taoci HDZ-a BiH i SDA BiH. Narušeno je povjerenje ne samo u Središnje izborno povjerenstvo BiH već i u institucije države jer oni ne štite BiH, Ustav i zakone, već štite interese pojedinih političkih grupacija – kazao je Mikulić.

Dodao je kako je sramotna činjenica da građani Mostara već 10 godina nemaju mogućnost izlaska na izbore.

 - U Mostaru su 10 godina HDZ i SDA na bijelom kruhu dok građani Mostara nisu uopće u stanju priuštiti sebi cijene s nulama. Predstavnici vodećih stranaka se savršeno razumiju, oni su eksperti za licemjerje, idealni vodiči kroz beznađe. Mi ćemo pokušati preuzeti inicijativu uz maksimalno uvažavanje stavova i ostalih pregovarača, prvenstveno predstavnika HDZ-a i SDA jer oni su prouzrokovali ovu krizu stoga oni trebaju ponuditi neka riješena za izlazak iz krize - kazao je Mikulić.

Predsjednik mostarskog odbora SBB-a Anel Kljako tijekom konferencije za novinare je izrazio veliko zadovoljstvo što je nazočio današnjem sastanku tijekom kojeg je, kako je kazao, ponudio izvorni prijedlog SBB-a za grad Mostar.

 - Razgovarali smo o našim rješenju za grad Mostar, o nizu problema koji se vežu za Mostar i došli smo do zajedničkih zaključaka. U ime SBB-a mogu reći kako ćemo u narednom razdoblju nastaviti ove sastanke, nastavit ćemo ovu zajedničku inicijativu kako bi došli do rješenja kojim će biti zadovoljni svi građani Mostara – kazao je Kljako.

Dodao je kako je poražavajuće da već 10 godina građani Mostara nemaju mogućnost izlaska na izbore, te kako je potrebna jedna snažna proeuropska inicijativa kako bi se došlo do zajedničkog rješenja koje će biti u korist svih građana toga grada.

Po njegovim riječima cilj današnjeg sastanka u Mostaru je da se pokaže jedna zajednička inicijativa, da se pokaže kako će predstavnici spomenutih stranaka u budućnosti najvjerojatnije zajednički djelovati po pitanju rješenja grada Mostara.

Također, Kljako je istaknuo kako su se sudionici današnjeg sastanka bazirali na osnovne principe kojih će se sutra pridržavati tijekom najavljenog sastanka s predstavnicima SDA i HDZ-a.

Obraćajući se nazočnima predsjednik DF-a Grada Mostara, Mahmut Trčalo kazao je kako dvije vladajuće stranke nemaju ekskluzivno pravo da raspravljaju o budućnosti građana Mostara, te kako će predstavnici DF-a doći na sutrašnji sastanka tijekom kojeg će se držati prijedloga rješenja za Mostar kojeg su DF i SDP dali prije dvije godine.

Trčalo je pojasnio kako spomenuti prijedlog navodi kako Mostar mora biti jedinstven grad i grad s jednakim šansama za sve njegove građane bez etničkih i ostalih podjela.

- Mi smo spremni na kompromise. Ako se predstavnici SDA i HDZ-a približe u svojim stavovima mi ćemo ih podržati, naravno ako se ti stavovi budu uklapali u naše principe – kazao je Trčalo.