<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tinejdžerke kojima se divi cijeli svijet: Sestre s Balija koje su pokrenule globalnu kampanju protiv plastičnih kesa

Bye Bye Plastic Bags

Sestre Melati i Isabel Vidžsen žive na Baliju, ostrvu koji mnogi zamišljaju kao raj na zemlji. Ali Bali, kao i ostatak Indonezije, suočava se sa velikim problemom zagađenosti plastičnim otpadom.

26. februar 2018, 12:00

Indonezija je, iza Kine, drugi najveći zagađivač plastičnim otpadom na svijetu.  Na plastični otpad iz Indonezije otpada 10 odsto ukupnog plastičnog otpada u okeanima.

Zbog ogromnih količina smeća u vodi, kada nastupi kišna sezona i vjetar s mora, plaže na Baliju pogodi godišnja “sezona smeća".

Lokalne vlasti nastoje prikazati taj događaj manje značajnim, nazivajući ga “prirodnim fenomenom”, ali uzrok toga je loš sistem odlaganja otpada i manjak obrazovanja kada je u pitanju problem otpada.

Odrastajući na Baliju, Melati and Isabel bile su okružene prizorima plaža zatrpanih plastičnim otpadom. Kada su Melati i Isabel saznale da se  na Baliju stvara 680 kubnih metara plastike dnevno i da se samo 5% plastičnih kesa reciklira, a da ostale završe u odvodima, rijekama, a zatim u okeanu, odlučile su da nešto poduzmu.

Imale su tek 10 i 12 godina kada su pokrenule kampanju protiv plastičnih kesa na Baliju.

Inspirisane primjerima svjetskih vođa i nosilaca promjena o kojima su učile u školi, Nelson Mandela, Martin Luther King i Lady Diana, Melati i Isable su odlučile da osnuju organizaciju

Bye Bye Plastic Bags, koja će se zalagati za zabranu plastičnih kesa na Baliju. To je bio početak nevjerovatnog globalnog uspjeha koji su ove dvije djevojčice postigle, a o kojem govore na TED konferenciji u Londonu.

Bye Bye Plastic Bags je izrasla u globalnu organizaciju sa podružnicama u nekoliko zemalja. U međuvremenu su imale i niz uspješnih poduhvata kao što je najveće ikada čišćenje plaže na Baliju, koje je okupilo12,000 volontera.