BUKA KARIKATURA: Valentin Incko, Vini Pu Međunarodne zajednice u BiH

Valentin Incko

BUKA KARIKATURA: Valentin Incko, Vini Pu Međunarodne zajednice u BiH

Piše: Buka

U novoj Buka karikaturi u crtežu Nine Hadžić, a po ideji Aleksandra Trifunovića donosimo osvrt na poslednja istupanja Visokog Predstavnika u medijima

Valentin Incko, dugogodišnji Visoki predstavnik u BiH, prije nekoliko dana je na novinarsko pitanje o svojoj dugogodišnjoj neaktivnosti odgovorio da OHR od ovog maja namjerava biti aktivniji. 
Tako je, svjesno ili nesvjesno, potvrdio dugogodišnju neaktivnost, zimski san, ne samo OHR-a, nego i velike većine predstavnika Međunarodne zajednice u BiH. Realno, nakon ovoliko godina, nezainteresovanost za BiH je potpuno legitimna. Većina evropskih zemalja ima ogromnih problema kod kuće, a bavljenje Bosnom i Hercegovinom mučno je i nama samima, a kamoli nekom drugom. Sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) godinama su potvrda potpune razjedinjenosti država članica ovog tijela kada je u pitanju interes za Bosnom i Hercegovinom. Međutim, ono što je problematično sa tom vrstom nezainteresovanosti jeste činjenica da je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Međunarodna zajednica važan subjekt političkih odnosa u BiH. Ako, kao takva, nije voljna da tu ulogu i aktivno preuzme, onda bi bilo pošteno da se ta nezainteresovanost javno obznani ili pravno definiše, te da se tako odgovornost za političke odnose u BiH u potpunosti prenese na njene građane i političare.

Bilo da Međunarodna zajednica za takvo priznanje nema snage ili volje, ona svojim aktivnim nečinjenjem samo produžava svoj zimski san u BiH. Vini Pu Međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko, svojim zimskim snom nanosi štetu svima, i ugledu Međunarodne zajednice i stanovnicima ove zemlje.

Najmanje štete nanosi ovdašnjim političkim liderima, koji godinama koriste ovakav OHR i ovakav Dejtonski sporazum kako god im u datom trenutku odgovara.

 

Prethodne karikature BUKE pogledajte na ovom linkuKomentari na tekst (6)
Objavljeno:
Bas ste frajeri nema sta.Optuzujete covjeka koji nece direktno da vam kaze koji ste vi mamlazi.Stalno ocekujete da vam netko drugi kuci kucu i sto god uradi nevalja.I sto godina kada prodje od rata cekat cete da vam netko drugi kaze sta je dobro za vas. Vas treba potjerati pa tu dovesti ljude koji hoce da rade i stvaraju a ne da gladuju i kukaju. Ostalo mi u sjecanju proslogodisnji boravak i odlazak na more sa mojim rodjakom koji od svega zna samo kukati.Isli smo njegovim autom a troskove snosio ja.Usput se rodjo opio ko truba ali neda meni voziti nego ce on.Ne samo sto se opio nego nece ni da se zaveze.Imao je tu nesrecu da ga je zaustavila policija.On uporno uvjerava policiju da nije pio nego abnormalnu kolicinu pojeo sljiva i da je to razlog da u njemu ima alkohola. Kada ga je policajka upitala zasto nije vezan odgovorio je da mu je zena javila kako je dobila premiju na lotu pa se od radosti raspasao. Cudom sam se cudio otkud mu takve ideje.Uvjeravao me kako je zapadnjacki svijet glup i nezna se snalaziti. Mozda je konacno svijet shvatio kako snalazljivce treba dotjerati u neki red.
Objavljeno:
Pitanje je da li ima bolji od njega?!Jer kod nas od Dodika,Bakira i Covica samo nam se crno pise...I ovaj "konjusar" je bolji nego nasa mafijaska gospoda koja narod zajebava 25 godina..
Objavljeno:
"I umjesto da sada budu galantni, i kažu, budući da se osjećamo kao sukrivci, istim potezom rješit ćemo i način izbora članova Predsjedništva, jer ne želimo da BIH provede idućih 10 godina u pitanjima je li u redu da Bošnjak Hrvatu nameće Predsjednika, kratkovidnosti im ne fali. Niti im je stalo, da se mi u BIH pomirimo, i krenemo dalje. Jer što je naša polemika u BIH žešća njihov ostanak tu je izvjesniji. Ma koliko gazili po Ustavu BiH. Koliko će pri tome bosanske i hercegovske mladosti iseliti iz BIH. taj lutak, taj pijani dedo, koji alkoholisan upada na pola emisija u sarajevske studije, kako bi se dodvoravao čaršijskim šovinistima, ta hodajuća štetočina, taj Valentin, to nešto smiješno što zove se Inzko, to zapravo nije niti važno. Jer da se razumijemo, plaho se šljivi bolan njemu, za nas. On je tu oduvijek samo radi sebe."
Objavljeno:
"OHR je to konačno shvatio. To da građani BIH žive i van Sarajevske županije. Da znaju pisati pritužbe, boriti se pravnim sredstvima. Ustavni sud je u slučaju Ljubić, presudio da je odluka OHR-a iz 2000-e bila duboko protuustavna i kontrarna Ustavu Bosne i Hercegovine. Petritsch se nakon tog nije oglasio. Isprikom.Nije se ispričao niti Inzko. Nitko iz Međunarodne sarajevske zajednice nije kazao: “Pogriješili smo, krivi smo za 20 godinja jačanja nacionalizma u FBIH, upravo smo mi, bili ti, koji su na krivi način implementirali odluku prema apelaciji Alije Izetbegovića, znate jako nam je žao, sve ove godine napadamo Hrvate da su krivi za separatizam i nacionalizam, a upravo smo mi bili ti koji su pogazili Ustav BIH i ojačali nacionalizme u FBIH te većem nacionalizmu dali krila” OHR također nije rekao “Nije na Paralamentu BIH da ovo izglasuje, jer mi smo ti koji smo nametnuli ovaj Izborni zakon. Kako zakon nikada nije ni prošao ratifikaciju u Parlamentu BIH mi u OHR-u smo dužni da to izmjenimo. Tako će do 8.5. Inzko morati odlučiti. Ili će spakovati kofere, budući da se 8.5 urušava sistem, ako ne dođe do izglasavanja zakona, ili će simbolički kao čelnik OHR-a pucati u odluku istog tog OHR-a, što je također simboličko samoukidanje OHR-a. Koliki je OHR postao režim u BIH, najbolje govori podatak da niti jedan medij u BIH ne poziva na odgovornost OHR za postojeću krizu u BIH. Niti se o ljudima iz te nadvladine organizije smije išta kritički pisati. Premda su svakodnevni sudionici političkih procesa u BIH."
Objavljeno:
"Zadnja dva desetljeća BIH, Daytonski okvir funkcionirao je ovako. Sarajevo bi drugima popovalo što je to država i što je ustavni patriotizam. OHR bi na to kazao “tako je” i mijenjao bi ustav i zakone onako kako je to Sarajevo priželjkivalo. Sve dok se u toj vrtnji, i pucanju po Državi , političko Sarajevo samo nije ogriješilo o državu. Sukobili su se s osnovnim načelom Ustava BIH. Konstitutivnosti njenih naroda. Ludilo unitarizma danas doseže divne, vasionske ispade. Luđaci iz ove il one opcije, svako malo izlete s tezom kako je konstitutivnost komunistički relikt i kako je treba obrisati. Realno nitko im ne brani da je obrišu. Postoji demokratska procedura za to. Ona se provodi na način da stranke koje žele pobjediti etničku logiku BIH krenu među narod. Dakle napuste sarajevske restorane, A6-ice, ugodan komfor međunarodnih sastanaka, i krenu radništvu i seljaštvu pojašnjavati da postoje stvari važnije od nacionalnih. Potom dobiju izbore širom BIH. Potom kao dvotrećinska većina ugase domove naroda, kantone, entitete, i proglase građansku republiku."
Objavljeno:
Valentin Inzko je običan bečki konjušar i ništa više.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.