<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rezultati NASA eksperimenta sa blizancima: Nakon povratka iz svemira više nemaju istu DNK

Istraživanje

Nasini naučnici saopštili su da je čak 7 odsto DNK pretrpelo "neočekivane promene"

15. mart 2018, 12:00

Pre nego što se zaputio u svemir, američki astronaut Skot Keli imao je istu DNK kao njegov brat blizanac. Međutim, to više nije slučaj, pokazalo je najnovije istraživanje.

Nasini naučnici saopštili su da je čak 7 odsto Kelijeve DNK pretrpelo "neočekivane promene" nakon njegovog jednogodišnjeg boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici, piše Njujork post.

Keli je saopštio na svom Tviter profilu da je za rezultate saznao iz medija.

"Ko bi rekao? Ovo bi mogle da budu dobre vesti! Više ne moram da zovem svog brata svojom identičnom kopijom", našalio se astronaut.

NASA navodi da je boravak od 340 dana u svemiru najverovatnije kod Kelija aktivirao ono što naučnici nazivaju "svemirskim genima".

"Fizički stres koji telo doživljava tokom putovanja u svemir može da dovede do promene putanja u stvaranju RNK i RNK. Ti procesi mogu da dovedu do grupisanja novih molekula, na primer masti i proteina, dovedu do ćelijskog raspadanja, ili aktiviraju ili "isključuju" gene čime dovode do promena u ćelijskim funkcijama", navodi NASA.

Istraživači navode da su ove dugotrajne promene vezane za Kelijev imunološki sistem, obnavljanje njegove DNK, sistem stvaranja koštanog tkiva, hipoksiju i hiperkapniju.

Izvor Nedeljnik.rs