<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sjećanje na Akija: Koncert četiri benda u Banjaluci

AKI TOUR 2018

SOPOT/ ANTENAT / JOKE / RED FIVE POINT STAR Sobota, 17.03.2018 @ KSB-Klub Studenata Banjaluke Početak koncerta: 21h00 Karta: 5 KM

16. mart 2018, 12:00

Prošla je godinu i po dana otkako Aki više nije s nama.

Sazrijelo je vrijeme da napravimo jednu veliku feštu u sjećanje na velikog druga, fotografa i jednu od najzaslužnijih osoba za izgradnju brojnih mostova između francuske i balkanske nezavisne scene.

Fešta u obliku turneje kreće iz Ljubljane preko Zagreba i završava u Akijevoj rodnoj Banjaluci.

Sviraju:

Banjalučkoj publici već dobro poznati francuski JOKE omiljeni su showmani koji svoju muziku baziraju na crossoveru ska, rock, funk, hip hop muzičkih elemenata. Putujući svijetom upijali su muziku lokalaca gdje god su svirali. Muziku koju sami opisuju kao "susret Afrike i Balkana u pariškom podrumu" pretočili su u ukupno šest izdanih albuma, a energičnim i često interaktivnim nastupima atmosferu na koncertu dovedu do usijanja.

Zagrebački Antenat već se nebrojeno puta dokazao magnetski privlačnim. Poštovanje ska, dub, reggae i afro uticaja na posljednjem, trećem studijskom albumu proširili su i koketiranjem s jazzom što je pokazalo istovremeno zrelost benda kao i želju za daljim eksperimentiranjem. Sa više od 20 godina staža, ovaj bend je eksplozija dobrih vibracija i društveno odgovornih poruka. U toku je rad na četvrtom albumu, a osim prvog najavnog singla, nove pjesme trenutno se mogu čuti isključivo uživo.

Red Five Point Star je bend iz Slovenije koji punk rock zvuk kombinira sa ska, swing i rockabilly glazbom uz kubanske i brazilske ritmove. 2011. godine pripala im je čast da zasviraju s legendarnim Robertom Hingleyjem (The Toasters) te su na mnogim europskim turnejama sami postali The Toasters. Red Five Point Star je ujedno i prvi rock bend sa ovih prostora koji je nastupao u Južnoafričkoj Republici.

SOPOT je bend koji već nekoliko godina ostvaruje regionalan uspjeh i bilježi osmu godinu postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umjetnicima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom, a osnovao ga je umjetnik Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid. Taj hibrid nastaje miješanjem elektro roka sa dramendbejsom, regeom, dabom i dabstepom. Takođe, u nekim pjesmama mogu se čuti i balkanski tradicionalni muzički motivi. Riječ “sopot” na staroslovenskom jeziku znači “izvor”.