<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Riješena najveća dilema u istoriji: Da li je starija kokoška ili jaje

dilema

Ljuska kokošijeg jajeta može da nastane samo iz proteina koji se proizvodi u kokošijim jajnicima, što znači da je kokoška morala da postoji pre jajeta.

16. mart 2018, 12:00

Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u istoriji, a ljudi često biraju odgovor 'jaje' uz argument da su na taj način još dinosauri dolazili na svijet.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield i Sveučilišta Warwick imaju drugačiji odgovor. Njihovo istraživanje pokazalo je kako ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta.

Taj protein zove se OC-17 i djeluje kao katalizator koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumanjak u kojem se razvija pilić, piše Daily Mail. Znanstvenici su koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli zumirati unutar jajeta i promatrati njegov razvoj.

Otkrili su kako je protein OC-17 ključan za poticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske tako što pretvara kalcij karbonat u kristale kalcita koji tvore ljusku.

Kristale kalcita može se naći u kostima i oklopima raznih životinja, no kod kokoši se stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste, pa proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.