<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predsjedništvo usvojilo Strategiju spoljne politike: BiH jednom politikom u svijet

sarajevo

Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici u Sarajevu usvojilo je Strategiju spoljne politike BiH za period 2018 – 2023, što je prvi takav dokument još od 2003. godine i smjernica koje je usvojio tadašnji saziv kolektivnog šefa države.

16. mart 2018, 12:00

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentarišući usvajanje Strategije kratko je rekao kako je zadan jasan okvir svima da u ime BiH predstavljaju jednu politiku.

“Dosad su to bile tri politike”, rekao je Čović, naglasivši da značaj ovog dokumenta javnost još nije prepoznala.

U dokumentu, koji članovi Predsjedništva smatraju iznimno značajnim, navedeno je kako je neupitna perspektiva članstva BiH u EU te da BiH treba aktivno da prati zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU.

“U tom smislu potrebno je dodatno unaprijediti sistem pridruživanja spoljnopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima. To, dakako, podrazumijeva usku interresornu saradnju i zajedničku procjenu rizika”, navedeno je u dokumentu.

U Strategiji je, između ostalog, navedeno kako je od donošenja dokumenta Predsjedništva BiH “Opšti pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike BiH” iz 2003. godine došlo do značajnih političkih, ekonomskih i društvenih promjena, kako u samoj BiH, tako i na međunarodnom planu. Tako je punopravno članstvo u EU navedeno kao jedan od glavnih strateških ciljeva BiH.

“BiH, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU te kao zemlja koja je predala zahtjev za članstvo u EU i odgovore na upitnik Evropske komisije, teži ka dobijanju statusa kandidata u što skorijem roku, a potom i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a. Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u BiH, omogućava da svi subjekti odbrane u BiH nastave sa provođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani BiH”, navedeno je u dokumentu.

(Nezavisne)