<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka na neodređeno vrijeme izlazi iz Schengena?

Svijet

NOVI njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeni period te ih proširiti i na ostale prijelaze, čime bi Njemačka praktički izašla iz Schengenskog sistema, prenosi dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju.

18. mart 2018, 12:00

"Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Europskoj uniji ne pođe za rukom učinkovitija zaštita i kontrola vanjskih granica. No ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti", rekao je Seehofer (Hrišćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag.
On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prelaze.
"Trenutno nisu mnogi granični prelazi u Njemačkoj trajno kontrolisani. Moramo govoriti o tomu može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama", rekao je Seehofer.
Trenutno je Schengenski sistem na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.