<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čović: Imamo vremena za izmjene Izbornog zakona

Izborni zakon

Intenzivno smo radili u posljednjim mjesecima iako nije urađeno sve što je trebalo, kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sumirajući predsjedavanje ovih tijelom u posljednjih osam mjeseci.

19. mart 2018, 12:00

 Posebno je mnogo urađeno kada je u pitanju evropski put BiH te je Čović izrazio uvjerenje da BiH do 2025. godine može biti članica Evropske unije zajedno s Republikom Srbijom i Crnom Gorom.

Čović, ujedno lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, ocijenio je da je ovo vrijeme uoči proglašenja općih izbora zanimljivo vrijeme za sumiranje političke situacije u državi.

- Tema ne manjka i kada su u pitanju sporazumi i nesporazumi, posebno zbog situacije u Federaciji BiH, ali i promjene vlasti u većini kantona, a tek ćemo u petom mjesecu znati kada i pod kojim uvjetima idemo u izbore - podvukao je Čović, prenosi Fena.

Govoreći o raspisivanju izbora koji bi, smatra, trebali biti organizirani 7. oktobra, izrazio je uvjerenje da će do tada biti završene izmjene Izbornog zakona s ciljem da se osigura legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda čime bi se moglo ići dalje u formiranje vlasti.

Potvrdio je da je u tom smislu optimist te ne očekuje nikakve blokade, dodajući da još ima vremena, a rješenja postoje.

Govoreći o mogućoj reorganizaciji Bosne i Hercegovine, Dragan Čović je istakao da je država već ionako podijeljena, te da su svim budućim potencijalnim rješenjima moramo očuvati multietnički karakter BiH u njenim sadašnjim granicama.

- Mislim da do toga nećemo doći putem novih Dejtona ili nametanja rješenja od strane Međunarodne zajednice.

Na pitanje novinara o krizi u funkcioniranju FBiH, Čović je kazao da je do krize došlo kad je prekinuta sjednica Vlade FBiH na tački imenovanja direktora Porezne uprave FBiH.

- Nedopustivo je da se prekida sjednica jer je premijer FBiH prebrojao ruke i uvidio da nema dovoljno glasova za ono rješenje koje favorizira njegova politička opcija - naglasio je Čović.

Dodao je da je neminovno da se sjednica nastavi s ovog pitanja te da je nedopustivo da se biraju tačke s dnevnog reda, prenosi Avaz.