<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Facebook potonuo, njegov šef izgubio 5 milijardi dolara u par sati

Ekonomija

Na Wall Streetu su u ponedjeljak najvažniji indeksi pali više od 1 posto, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor, posebice dionicu Facebooka, zbog bojazni ulagača od zaoštravanja regulacije u tom sektoru.

20. mart 2018, 12:00

Najveća je gubitnica jučer bila dionica Facebooka, s padom cijene za 6,8 posto, nakon što su zakonodavci iz SAD-a i Europe pozvali izvršnog direktora te društvene mreže Marka Zuckerberga da objasni kako je konzultantska kompanija koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Pad od gotovo 7 posto najveći je dnevni gubitak Facebookovih dionica od marta 2014. godine. Sada je cijena te dionice 10,8 posto niža u odnosu na njezinu rekordnu razinu, dosegnutu početkom februara, pa se smatra da je uronila u područje korekcije, što znači da je 10 posto ispod njenog prethodnog najvišeg nivoa.

Kako piše Time magazin, Mark Zuckerberg je zbog ovog pada cijene dionica Facebooka u nekoliko sati izgubio čak 5 milijardi dolara.

Facebook je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija "Cambridge analytic" i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije GSR.

"Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korišćenja Facebooka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele", naveo je Facebook u saopštenju.


Istovremeno, svoju borbu vode "obični ljudi" kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Facebook u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vreme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Svetski mediji objavljuju uputstva kako da se "obrišete" sa Facebooka , a postoje pozivi i da se korisnici odreknu drugih servisa koji funkcionišu pod kapom "velikog F" - Instagrama i WhatsAppa.