<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Beograd počinje da se brani od poplava, pod vodom i Ada

POPLAVE

Ulaz motornim vozilima u zoni Kule Nebojša od ranih jutarnjih sati biće zabranjen zbog uvođenja redovne odbrane od poplava.

20. mart 2018, 12:00

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, redovna odbrana od poplava u ovoj zoni uvedena je 18. marta od 7.00 sati. Pod vodom je i biciklistička staza na Adi Ciganliji, javlja reporter TV Prva.

Apelovano je na sugrađane čija se vozila nalaze u zoni Kule Nebojša da ih izmeste.

Podsetimo, vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na pet metara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se još juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu. Što se danas i dogodilo.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije - u Zemunu je trenutno na "koti 512".

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je "Blic".

Zbog rasta vodostaja Save u pojedinim delovima Hrvatske već danima je situacija alarmantna. Sava je kod Jasenovca juče probila višedecenijski rekord, a i taj je jutros pomeren jer je vodostaj reke bio na 928 centimetara.