<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VREMENA SE MIJENJAJU: Evropa sve manje kršćanska

Evropa

Većina mladih u desetak evropskih zemalja nema osjećaj vjerske pripadnosti - prednjači Češka u kojoj je 91 posto anketiranih bez odrednice kada je riječ o vjeri.

21. mart 2018, 12:00

 Da Evropa skreće ka postkršćanskom društvu pokazuje istraživanje sprovedeno u 21 evropskoj zemlji među mladima u dobi od 16 do 29 godina. 

Između 70 i 80 posto mladih u Estoniji, Švedskoj i Holandiji, takođe, nema osjećaj vjerske pripadnosti. 

Više od 50 posto mladih bez vjerske pripadnosti nalazi se među anketiranim u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Španiji. 

Najreligioznija zemlja je Poljska, u kojoj samo 17 posto anketiranih mladih ljudi nisu vjernici, a u Litvaniji taj procenat iznosi 25 posto. 

U Češkoj 70 posto mladih nikada ne ide u crkvu, a u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Španiji i Holandiji taj procenat iznosi između 55 i 60 posto. 

Rezultati su objavljeni u izvještaju "Evropska omladina i religija", a šef istraživanja bio je Stephen Bullivant, profesor teologije i sociologije religije na londonskom Katoličkom univerzitetu St Mary's, u saradnji sa pariskim Katoličkim institutom. 

Podaci istraživanja su iz perioda 2014-2016. godine. 

Balivan napominje da, prema ovom istraživanju, najkršćanskija zemlje predstavljaju one sa katoličkom većinom - Poljska, Litvanija, Austrija, Slovenija, Irska, kao i Portugal, prenosi Guardian.