<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tereza Mej u kampanji protiv Putina: Traži od evropskih zvaničnika da izbace ruske obaveštajce iz zemlje

Britanija

Britanija će pokušati da uveri zemlje da treba da izbace ruske diplomate za koje se veruje da su obaveštajni agenti

22. mart 2018, 12:00

 Britanija će pozvati evropske lidere da izbace ruske obaveštajne agente iz svojih zemalja, piše Gardijan.

Poziv evropskim liderima je pokušaj Dauning strita da razbije mrežu Kremlja u Evropi, a kao razlog za ovu akciju navode da je Vladimir Putin dugoročna pretnja zapadu.

Kako piše britanski list Tereza Mej će u četvrtak na sastanku u Briselu pitati evropske lidere da obrate pažnju na odgovor Britanije na trovanje ruskog špijuna i njegove ćerke nervnim agensom u Salsberiju i da preuzmu sopstvene mere.

Premijerka će brifovati zvaničnike tom večere na samitu Evropskog saveta, i istaknuće opasni obrazac agresivnog ruskog ponašanja.

“Problemi sa Rusijom će se nastaviti i u narednim godinama”, piše Gardijan da će reći Mej na sastanku “Kao evropska demokratija, Velika Britanija će stajati rame uz rame sa EU i NATO kako bi se zajedno suočili sa ovom pretnjom. Ako budemo ujedinjeni, uspećemo”.

U razgovorima koji će se nastaviti i u narednim nedeljama Britanija će pokušati da uveri zemlje da treba da izbace ruske diplomate za koje se veruje da su obaveštajni agenti. Britanija je izbacila 23 zvaničnika ove nedelje, i u Daunin stritu veruju da su na taj način u velikoj meri ograničili mogućnosti ruske obaveštajne službe.

Kako navodi britanski listi u razgovoru sa evropskim liderima Mejova će istaći nesmotrenost napada na Sergeja Skripala u njegovu ćerku Juliju, koji su i dalje u kritičnom stanju, ali i da je upotreba Novičokovog nervnog agensa direktno kršenje konvencije o hemijskom oružju.

Dauning strit ne očekuje da će ovaj sastanak odmah uroditi plodom. “Ovo je postepeni proces, biće potrebno određeno vreme, ovo je dugoročni izazvov”, rekao je neimenovani zvaničnik iz Mejovog kabineta za Gardijan.