<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska: Protest protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

ZAGREB

Danas je u 11 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma počeo veliki protest protiv Istanbulske konvencije. Na protestu se okupilo više tisuća ljudi.

24. mart 2018, 12:00

Nekoliko ljudi je u ulici Račkoga izvjesilo transparent "ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije". Prosvjednici su im odmah počeli vikati "Bando komunistička, siđite dolje!"





Među prosvjednicima je i kontroverzni studentski kapelan, don Damir Stojić.



Neki prosvjednici nose zastave HOS-a, na kojima je istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni"

Pred HDZ-om su se pojavila i skupina Bad Blue Boysa s transparentom "Dubrava protiv rodne ideologije".

Prosvjednici nose transparente usmjerene protiv HDZ-a.



Prosvjednici se počinju okupljati na Trgu žrtava fašizma. Mnogi nose hrvatske zastaave



Jake policijske snage već su na terenu i čekaju prosvjednike, a autobusi pristižu na parkiralište kod Europskog trga.



Dolaze autobusi iz cijele Hrvatske


Nakon što je vlada predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića jednoglasno prihvatila Istanbulsku konvenciju i poslala je na ratifikaciju u sabor, crkvene i konzervativne udruge organizirale su prosvjed u glavnom gradu Hrvatske.

Već danima se organiziraju autobusi koji će dovoziti prosvjednike iz svih dijelova Hrvatske, a neslužbene informacije govore da će neki od njih doći i iz Bosne i Hercegovine, zemlje koja je davno ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Crkva u otvorenom ratu s HDZ-om


U organizaciju prosvjeda aktivno se uključila i Katolička crkva, čiji svećenici i biskupi već danima pozivaju ljude na današnji prosvjed.

Organizatori se nadaju da će okupiti što je moguće veći broj ljudi, a kakva su im očekivanja, odnosno nadanja, zorno pokazuje i snimka koju je sinoć objavio Index.

Na snimci koja je u posjedu Indexa jedan franjevac iz zagrebačke Dubrave prepričava razgovor s političkim tajnikom HDZ-a, Davorom Ivom Stierom.

"Pitao sam Stiera na kraju je li moguće zaustaviti ovu ratifikaciju Konvencije i rekao mi je - ako se skupi 10 tisuća ljudi, da će možda dopustiti Plenković da se glasa po savjesti. A ako se skupi 80, 90, 100 tisuća ljudi, da će mu se stvoriti velik pritisak i da će vjerovatno morat pokleknut, tako da mislim da moramo još dati sve od sebe do subote. Pitao sam ga također za referendum, rekao je da je Andrej otišao predaleko i da je jako moćan i da nema šanse da to dopusti", ispričao je franjevac okupljenim vjernicima.

S obzirom na to da su iste konzervativne udruge lani organizirale "Hod za život" (prosvjed za zabranu pobačaja), na kojem se okupilo oko 15 tisuća ljudi, i danas se očekuje velik odaziv na prosvjed u Zagrebu.

Index