<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Renesansni Milorad Dodik

Kolumna

Sreća pa ne živimo u Ruandi. Njihov je predsednik, čudan neki čovek, odobrio odluku da se zatvori na hiljade bogomolja, jer to sebi mogu priuštiti samo bogate zemlje. "Imamo li ovoliko fabrika i bunara? Mislim da nemamo", kazao je predsednik Ruande novinarima.

10. april 2018, 12:00

Renesansni čovek i prosvetni radnik Milorad Dodik najavio je da će od nove školske godine u srednjim školama u Republici Srpskoj biti uvedena veronauka. Kaže da će zajedničkim snagama sa SPC na tome raditi još mesec-dva, rešiti neka operativna pitanja koja će razvejati sadašnje nedoumice, ali i one iz prošlosti.

Retro je tako in, biće naša deviza, takoreći, brend . Ukidanje programiranja u završnim razredima gimnazije otvorilo je prostor za veronauku. Oni koji bi mogli da se pobune već su otišli, a onima koji su ostali, verske poduke nikada dosta.

Posle srednje škole decu kolektivno možemo smestiti u manastire. Kad već univerziteti kubure sa brucošima, nek' je bar u manastirima živo. Naša budućnost leži u srednjem veku.

Sreća pa ne žvimo u Ruandi. Njihov je predsednik, neki čudan čovek, odobrio odluku da se zatvori na hiljade bogomolja jer to sebi mogu priuštiti samo bogate zemlje. "Imamo li ovoliko fabrika i bunara? Mislim da nemamo", kazao je predsednik Ruande novinarima.

E, moji Ruanđani, dajte zvona i praporce, a ne knjige i fabrike.

Renesansni čovek, inženjer i stručnjak za termoelektrane i elektroenergetska postrojenja Milorad Dodik sa Rusima dogovara rekonstrukciju i modernizaciju TE Gacko i Ugljevik. Životni vek ova dva giganta je u pitanju, a reanimirati ih mogu samo iz Podoljske fabrike za mašinogradnju, tvrdi Dodik. Oni se, doduše, uglavnom bave parnim kotlovima, ali to ne znači da, za promenu, ne mogu da probaju rekonstrukciju i ostatka. Mislim, koliko može da bude komplikovano, sve su to neke cevi i šarafi, jel’ tako?

Renesansni čovek, ekonomista i inkasant u slobodno vreme Milorad Dodik tvrdi da RS beleži rast od 3,2 % i da su problemi nakon rebalansiranja budžeta u maju iza nas. Iskreno, nismo ni znali za teškoće. Što reče zadovoljna predsednica Vlade Željka Cvijanović, beležimo rekordne pokazatelje. Otkud sad problemi???

No, čak i da ih ima, lakše ćemo ih savladati uz pet miliona koje nam iz Srbije šalju. Njima se tamo preliva, pa su radi da pomognu. A i Dodik voli da naplati to što se Vučiću nađe kad god treba, od eskiviranja sahrane Olivera Ivanovića, do podrške za Đurićevo stradanije i situaciju oko Kosova.

I dok se, u znoju lica svoga, Dodik cele sedmice mešao u sve, na drugom kraju sveta, nekim drugim, doduše bivšim, predsednicima nisu cvetale ruže.

Nekadašnji predsednik Brazila da Silva upućen je na izdržavanje zatvorske kazne od 12 godina zbog korupcije. Skrivao se, bežao, ali se, na kraju, ipak, predao. U Južnoj Koreji, pak, bivša predsednica Park Geun Hje je već godinu dana u pritvoru. I njoj se na teret stavlja korupcija, a u direktnom televizijskom prenosu osuđena je na 24 godine zatvora.

Tako šta kod nas nije moguće iz najmanje dva razloga, objašnjava mi slepi prosjak na ulici, u slobodno vreme politički analitičar: “Niti korupciju vidim, niti vidim da joj je predsednik sklon.”

Izvor