<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VANREDNA SJEDNICA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: SNSD inicirao zbog Izetbegovićevog huškanja, Bosić zakazao, SDA udario i na jedne i na druge....

Politika

Za danas je zakazana vanredna sjednica Parlamentarne skupštine BiH. Upitno je d ali će ona i biti održana zbog nedostatka kvoruma.

20. april 2018, 12:00

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne slupštine BiH Mladen Bosić na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a zakazao je za danas hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda “Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH”.

"Ne vidim da će se doći do nekog rješenja. Očekujem da će ta sjednica biti iskorištena samo za još veće podgrijavanje situacije. Na sceni će biti ona stara igra Izetbegovića i Dodika koji će se boriti jedan protiv drugog, dizati tenzije i na taj način prikupljati podršku za predstojeće izbore. U tom kolu je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, čak mislim u ovom slučaju da on i vodi to kolo", rekao je Bosić za TV1.

Iz SDA tvrde kako je Zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokušaj grube zloupotrebe Parlamenta od, kako su naveli, Dodikovih poslušnika.

"Zahtjev je potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez saglasnosti Kolegija" saopšteno je iz SDA

SDA smatra da je "očigledno da Bosić, kao i mnogi drugi iz grupacije Saveza za promjene, nemaju snage i hrabrosti da se odupru još jednoj provokaciji koja dolazi od Milorada Dodika".

"Radi se o klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, u stvari, oni rade. Zato, jedino što izaziva zabrinutost jeste stalno naoružavanje susjeda koje može ugroziti Aneks 1 B Dejtonskog mirovnog sporazuma o ravnoteži vojnih efektiva u regionu, kao i stalne izjave i postupci Dodika kojima se atakuje na suverenitet BiH, prijeti njenom teritorijalnom integritetu i dovodi u pitanje mir i stabilnost, navodi se u saopštenju SDA.

Podsjetimo, SNSD je zatražio da se  sazove hitna sjednica Doma u vezi s izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Na dnevnom redu te sjednice bila bi samo jedna tačka koju su nazvali "Ratnohuškatorske izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Smatraju da za razmatranje tog pitanja postoje opravdani razlozi koje vide u "zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića",lidera Stranke demokratske akcije.