<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je Kastrov nasljednik: Inženjer elektronike i bivši sindikalac koji je za modernizaciju

Kuba

Kubanska vlada juče je nominovala prvog potpredsednika Dijas-Kanela kao jedinog kandidata za predsednika, čime je zagarantovano da će taj 57-godišnji inženjer naslediti generala Raula Kastra

20. april 2018, 12:00

Migel Dijas Kanel postao je novi lider Kube. Njegov dolazak na vlast označava i kraj jedne ere u komunističkoj Kubi. 

Nakon što se povuče, predsednik Raul Kastro vlast predaje njegovoj "desnoj ruci" Migelu Dijas-Kanelu, koji je rođen 1959, u godini kada su Fidel i Raul izveli levičarsku revoluciju na ovom ostrvu, navodi Rojters.

Agencija ocenjuje da se bez obzira na ovu promenu, nakon skoro 60 godina vlasti Kastrovih, ne očekuje da ona pokrene korenite reforme u kubanskoj privredi pod kontrolom države i jednopartijskom sistemu, jednom od poslednjih u svetu, prenose mediji. 

Kubanska vlada juče je nominovala prvog potpredsednika Dijas-Kanela kao jedinog kandidata za predsednika, čime je zagarantovano da će taj 57-godišnji inženjer naslediti generala Raula Kastra. 

AP je preneo da ovu nominaciju sada treba da potvrdi kubanska Narodna skupština sa 604 poslanika koji uvek potvrđuju nominacije potpuno ili skoro potpuno jednoglasno. 

Za novog prvog potpredsednika predložen je Salvador Valdes Mesa (72), bivši sindikalni zvaničnik koji je u kubanskoj vladi bio na više značajnijih funkcija. 

Dijas-Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama, piše Rojters. 

Po obrazovanju je inženjer elektronike, on je po svemu sudeći više čovek sadašnjeg vremena nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija. 

Raul Kastro (86) će, međutim, do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na proces donošenja državnih odluka.