<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Direktor RiTe Gacko prijavljen zbog sukoba interesa

Prijava

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv Dragana Anđelića, zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, jer je nakon ostavke sa funkcije zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ZP "Rudnik i termoelektrana Gacko".

20. april 2018, 12:00

Naime, Zakon o sukobu interesa jasno propisuje da "izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici, za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te funkcije, ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću."

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je Anđelića, nakon njegove ostavke, razriješio funkcije zamjenika direktora APIK-a zaključno sa 4. martom 2018., što jasno ukazuje na to da nije istekao rok od šest mjeseci, te da je od trenutka imenovanja na funkciju u RiTE Gacko, Anđelić u sukobu interesa.

Zanimljivo je da je Anđelić, za vrijeme obavljanja funkcije zamjenika direktora APIK-a, i sam bio član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, te je morao biti svjestan da prelaskom na funkciju člana uprave javnog preduzeća krši zakon koji je do nedavno primjenjivao, saopćeno je iz Transparency Internationala.