<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sloboda štampe: Napredak u BiH, nazadak u Srbiji

ŠTAMPA

BiH je napredovala na listi medijskih sloboda koju objavljuju Reporteri bez granica. Srbija je zabilježila značajan pad. Klima se dalje pogoršala od kada je Vučić izabran za predsjednika.

25. april 2018, 12:00

„U Srbiji se klima za medije dalje zaoštrila od kada je bivši premijer Aleksandar Vučić 2017. izabran za predsjednika. Vučić koristi medije bliske vlasti da zastrašuje kritičke novinare ili ih pokaže kao izdajnike i špijune stranih službi", stoji u sažetku izvještaja Reportera bez granica.

Srbija je tako pala za deset mjesta i sada je 76. od 180 ispitanih zemalja. Od zemalja regiona ispred su BiH (62), Hrvatska (69) i Albanija (75), a iza Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).

(Sperrfrist: 25.04.18/06:00) Infografik Karte Pressefreiheit weltweit 2018 ENG

„Demokratije žive od javne debate i kritike. Ko polemiše protiv neugodnih novinarki i novinara, ili čak huška na njih, on svjesno uništava temelje demokratskog društva", rekla je Katja Gloger iz upravnog odbora Reportera bez granica.

Od Norveške do Sjeverne Koreje

Prvak slobode medija ponovo je Norveška, a sliede Švedska, Holandija, Finska, Švajcarska, Jamajka, Belgija, Novi Zeland, Danska i Kostarika. Na dnu su takođe zemlje koje su tu bile i prethodnih godina: Sjeverna Koreja, Eritreja, Turkmenistan, sirija, Kina, Vijetnam, Sudan, Džibuti, Kuba i Ekvatorijalna Gvineja.

Najveći pad zabilježila je Malta koja je sada tek na 65. mjestu. Razlog je nerazjašnjeno ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije prošlog oktobra. Protiv nje se u tom trenutku vodilo 40 procesa zbog tobožnjih kleveti. Sa druge strane, najviše je napredovala Gambija koja je sada na 122. drugom mjestu.

DW