<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo naše selo pusti, od 70 kuća koliko je nekad bilo, sad ima sigurno 30 pustih kuća, ili u kući jedno ili dvoje starih

Ima li nade za selo u BiH?

Kada sa autoputa Banjaluka-Gradiška siđete na izlazu za Aleksandrovac i nastavite prašnjavim seoskim putem do sela Krnete, ukaže vam se pitom, brežuljkast predio, sa rječicom koja vijuga u dolini.

03. maj 2018, 12:00

Za osunčanog proljetnog dana, kada zelenilo počinje da buja, zadivi vas ljepota ovog kraja. Ali u gotovo svakom naizgled idiličnom bosanskohercegovačkom selu, ista tužna priča. Mlađeg svijeta gotovo da i nema, a ono malo starih koji se još uvijek bave poljoprivredom, teško žive.  

Branislav Latinčić jedan je od većih poljoprivrednih poizvođača u Krnetama. Na 80 dunuma zemlje, bavi se uzgojem kukuruza, krompira, paradajza, a u štali ima dvije krave, tri bika i svinje koje tovi za prodaju.

„Mi se bavimo poljoprivredom, ali kako da vam kažem, svaštarimo, sve živo  radimo da bi opstali. Kad bi jednu kulturu radili, mislim da bi propali iste godine.“

Branislav Latinčić

Na pitanje, ko obrađuje toliku zemlju i radi teške fizičke poslove koje to iziskuje, Branislav pokazuje na svoju suprugu, koja se pomaže štakom dok hoda, i kaže: „Ja i ova moja šefica radimo, i ako uhvatimo koga od sezonaca. Ali to je najveći problem, neće niko da radi, ne možeš naći radnika, zlatom da ga plaćaš.“

U pomoć im pritekne sin, koji je inače zaposlen u Laktašima, ali je tu kada su u toku najveći radovi, sjetva i berba.

„Ovo naše selo pusti. Od 70 kuća, koliko je nekad bilo, sad ima sigurno 30 pustih kuća, ili u kući jedno ili dvoje starih“, priča nam Branislavova supruga, prisjećajući se sa sjetom vremena kad su ona i njen suprug bili djeca.

Branislav sa suprugom

„Žalosno je to“, dodaje Branislav, „kad smo mi bili djeca, svaka kuća je držala po dvije-tri krave, otkup mlijeka je bio organizovan, laktofriz prođe kroz selo.. Ranije si mogao prodati višak krompira, paradajza, žita, Zadruga je sve otkupljivala. Sad cijelo selo Krnete nema 10 krava. Mi imamo dvije krave i moramo prasićima davati mlijeko, nemamo kome prodati.  Ja sam prošle godine, vjerovali ili ne, oko vagon i po krompira zaorao. Nisam mogao prodati.“

I kada je u pitanju infrastruktura, selo je, kažu, zapušteno. „Vidite taj put, niko ga ne održava. Vodovod još nije prošao, pa koristimo vodu iz bunara. Za zalijevanje izvlačimo pumpom iz potoka. Ništa nije uređeno. Sve napamet. Kao ćoravoj koki zrno ako upadne. Kad bi samo malo sluha imali za poljoprivredu“, kaže Branislav ozlojeđeno.

Ali uprkos svemu, Branislav ne gubi nadu da će stvari nekad krenuti nabolje. Iako se, kako kaže, slabo razumije u to, čuo je da bi od ove godine moglo biti sredstava za poljoprivredu od Evropske unije.

I Miodrag Matavulj, direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), smještenog upravo u Krnetama, smatra da od ove godine ima više razloga za optimizam kada je u pitanju poljoprivredni razvoj. Usvajanjem Strateškog plana na nivou BiH početkom godine,  ispunjen je ključni preduslov za povlačenje IPA sredstava u vrijednosti od 30 milliona Eura za poljoprivredu i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa drugim organizacijama, CERD je učestvovao u konsultativnom procesu civilnog, javnog i privatnog sektora tokom kojeg su se potrebe i stanje na terenu artikulisali u akcione planove, koji su u najvećoj mjeri ušli u Strategiju.

Miodrag Matavulj

 „Mi uvijek nastojimo da budemo između poljoprivrednih proizvođača i nekog drugog, posrednik u oba pravca, da artikulišemo glas poljoprivrednih proizvođača na pravi način i da ga usmjerimo tamo gdje treba da se čuje, a to jesu javne institucije, donatorske zajednice, druge nevladine organizacije, udruženja, privatni sektor i to je naša uloga protok informacija, od poljoprivrednika, od seljaka prema drugima i obrnuto mi pokušavamo da budemo ta spona koja mislim da je jako važna i koja nedostaje na određeni način“, kaže Miodrag Matavulj.

Zbog nedonošenja strategije na vrijeme BiH je izgubila višemilionska novčana sredstva, ali za prolivenim mlijekom ne treba plakati.

“Pošto je napokon usvojen Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, njegova provedba trebala bi donijeti višestruke koristi poljoprivredno-prehrambenim subjektima i ruralnim zajednicama u zemlji, kako zbog koherentnijeg i strateškog pristupa sektoru tako i zbog moguće finansijske podrške EU kroz IPA-u II za period 2018.-2020“,  kaže glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Jamila Milović-Halilović.

IPA II pomoć se programira na godišnjem nivou u saradnji sa svim relevantnim akterima, te se preko provedbenih partnera usmjerava korisnicima – u ovom slučaju to bi bili poljoprivrednici, subjekti u poslovanju sa hranom, ruralne zajednice, kao i institucije, u smislu izgradnje njihovih kapaciteta.

“Nakon faze programiranja, Delegacija EU u BiH će nastaviti tendersku proceduru i ugovaranje programiranih aktivnosti s odabranim provedbenim partnerima, koji će potom nastaviti s realizacijom pomoći. Planirane mjere podrške sektoru trebaju odražavati potrebe i ograničenja sektorskih korisnika i institucija, prioritetne mjere podrške, uslove i ostalo, kao što je navedeno u Strateškom planu ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine", kaže za Buku Jamila Milović-Halilović.

Selo Krnete

Matavulj se nada da će zahtjevi prema poljoprivrednim proizvođačima  biti ublaženi, uzimajući u obzir specifiče okolnosti u BiH, te da kriteriji neće biti teški, već prilagođeni našem seljaku, kako bi najviše sredstava mogli povući oni kojima su najpotrebnija. Uloga CERDA biće da pomognu poljoprivrednim proizvođačima kao što je Branislav u ispunjavanju tih zahtjeva, apliciranju za sredstva, te da im pruže tehničku pomoć i znanje koje imaju, ne bi li se ovim prelijepim krajevima udahnuo novi život.