<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Smrt fašizmu, sloboda Novaliću!

Pripadnici Vojske Republike Srbije obilježili su Dan pobjede nad fašizmom, položivši vijenac na spomenik četničkom vođi Draži Mihailoviću. A sad zamislite da su pripadnici njemačke vojske položili vijenac na Hitlerov spomenik. A šta, nema u Njemačkoj Hitlerov spomenik?! Pa ko im je kriv kad ne njeguju svoju antifašističku tradiciju?!

10. maj 2018, 12:00

Fadil Konfučije

Nego, krenimo mi od kraja, jer je od pozadi najbolje. Čuveni bosanskohercegovački mislilac, guru i jogi majstor u drugoj dekadi 21. vijeka, Fadil Novalić, inače kao plaćeni hobista na mjestu Premijera vlade Federacije, iskoristio je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te vaskolikom pučanstvu isporučio tonu mudrosti u jednoj rečenici. Pa da citiramo velikog filozofa Novalića:

«Da po'sjetimo riječ partizansko dolazi od riječi partizani i moramo sami sebi, dakle, ponovo pojasniti da partizani, dakle, e nisu tek obični ljudi, zato što su, znači, bili na tom putu, putu borbe protiv A'HANTIFAŠIZMA, koji je Evropa, dakle, priznala kao svoj službeni pravac.»

I nesrećna i nepismena svjetina se odmah uzela sprdati po društvenim mrežama, a bez da je sagledala svu dubinu našeg bosanskog Aristotela. Jer, lako se ljudima zajebavati sa Fadilom, ali nije lako staviti prst na čelo, pa pojmiti šta je naš Konfučije htio poručiti svojom dubokoumnom misaonom vratolomijom.

A stvar je posve jednostavna. Partizani su se borili protiv antifašizma. Dakle, partizani su bili fašisti. Pravi antifašisti su bili, recimo, četnici i ustaše. Da je to tako svjedoči današnje polaganje vijenaca na spomenik četničkom vođi Draži Mihailoviću od strane pripadnika Vojske Republike Srbije. I oni su tako obilježili Dan pobjede nad fašizmom. Posve logično, zar ne?

Antifašisti Draža i Pavelić

Nego, sad zamislite da su pripadnici njemačke vojske položili vijenac na Hitlerov spomenik, u duhu najsvjetlije antifašističke tradicije. A šta, nema u Njemačkoj Hitlerov spomenik?! Pa, ko im je kriv kad ne njeguju svoju antifašističku tradiciju. Kod nas, brate mili, od Srbije, preko Bosne do Hrvatske, služe se mise zadušnice antifašistima Paveliću i Mili Budaku, polažu se vijenci na spomenik istaknutom antifašisti Mihailoviću, a to sve aminuje jedan premijer, proglašavajući Partizane borcima protiv antifašizma.

Zlobnik bi rekao omaklo se. Ono, može jednom da se omakne, eventualno dva puta. Tri puta, ako već hoćete, ali ljudi moji mi u ovim novooslobođenim antifašističkim rupetinama imamo imena škola, trgova, studentskih domova, ulica i ostalih toposa po pravim odistinskim borcima protiv fašizma.

Tako je npr. u Banjaluci odavno ustoličena ulica Uroša Drenovića, četničkog antifašiste, koji je ubijao fašističke partizane, na čelu sa najokorjelijim od njih, doktorom Mladenom Stojanovićem. Tako u toj istoj Banjaluci juče maršira nekakav Gvozdeni puk, praćen svadbarskim antifašističkim pjesmama, na čijem čelu je poznati antifašista Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine RS-a, poznat po protjerivanju mrskih bošnjačkih fašista 1992. godine.

Dolje južnije, u Mostaru, antifašista i gradonačelnik prelijepog antifašističkog grada na Neretvi, Ljubo Bešlić, prilikom obilježavanja Dana pobjede nad antifašizmom, ukazao je na kletu opasnost fašističkih Partizana i njihovih potomaka, koji su, ooo bezobrazluka, u dubokoj ilegali položili cvijeće i vijence na fašističkom partizanskom groblju.

- Koliko smo daleko od evropske civilizacije i standarda, pokazuje i današnje obilježavanje značajnih datuma u Mostaru jer neki organizatori, otvorenim ignorisanjem, bez znanja i uključivanja predstavnika lokalne vlasti u pripremi i organizaciji na Partizanskom spomen-obilježju, žele i dalje destabilizirati naš grad, kazao je gradonačelnik Bešlić, mudro locirajući i hrabro prstom upirući u fašističke poklonike Partizana.

I Bogu hvala da je tako. Ljubo je nanjušio taj podmukli fašistički duh partizanije, pa je dojavio svojoj antifašističkoj ćeliji u Zagrebu, te se na skupu polaganja vijenaca nije pojavio NIKO iz Hrvatske. Tako se brani domovina i antifašizam!

Dostojanstveno u krugu Mustafe Busuladžića

Sa treće ili sad već četvrte strane, Sarajevo je mirno i stoički u krugu škole «Mustafa Busuladžić» podnijelo zlokobne provokacije fašističkih, titoističkih, partizanskih i ostalih lijevih udruga.

Sve u svemu, i ovaj Dan pobjede nad fašizmom, region je dočekao ponosno, stabilno, kako i dolikuje slaveći svoje najsvjetlije heroje i njihove pokrete, koji su doprinijeli slamanju najvećeg zla u istoriji čovječanstva.

Slučaj Hes i naša mladost

Pa ipak, da sve ne bude tako svijetlo, pobrinuo se izvijesni Rajner Hes, inače unuk slavnog antifašističkog komandanta Aušvica Rudolfa Hesa. Rajner Hes je juče u suzama u Beogradu položio vijenac na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu. Ovaj odbjegli potomak slavne familije Hes, koji se odao očigledno opijatima i prešao na fašističku stranu, poklonio se žrtvama antifašista. Nečuveno! Pa ipak, slobodarski Beograd je apsorbovao ovaj incident i nije se dao isprovocirati. U inat preobraženom Hesu Junioru Drugom, gradom je odjekivalo ponosno antifašistički «Sprem' te se, sprem' te, četnici».

Gledam svu ovu slobodarsku mladež na legalnim antifašističkim Tomsonovim koncertima, gledam antifašistički poklič «Za dom spremni» u Jasenovcu, gledam penzionere četnike i njihove potomke antifašiste rojaliste, gledam mladomuslimane, kako ištu svoj autentični, handžarski antifašizam, gledam herojske napade naše antifašističke mladeži koji izlučuju svoje tjelesne sokove i plastiku na partizanska groblja, gledam kako se dovijaju i koliko su izolovani provjereni fašisti Frljić, Dežulović, Ante Tomić, Viktor Ivančić, Vladimir Arsenijević, Srđan Puhalo i, mislim se, ima nade za sve nas ovako antifašistične.

A vi ste se sprdali sa Novalićevom izjavom da su Partizani bili borci protiv antifašizma. Ne znam samo je l' vam sad smiješno dok kao živi zamorci učestvujete u vicu u kojem ćete biti jebana strana?!

Smrt fašizmu, sloboda narodu! Pa ko se prepozna, prepoznao se.