<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BRAVO: Za 22 rođendan pomogao 22 siromašne porodice

Aktivizam

Donacija u težini od 800 kg, podeljena u 22 porodice

23. maj 2018, 12:00

 Umesto da kao i njegovi vršnjaci, rođendan proslavi u nekom klubu, restoranu ili kafiću, Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i osnivač humanitarne organizacije „Nađi Raula“, odlučio je da svoj 22. rođendan provede sa siromašnim porodicama u Južnoj Srbiji.

Jovan je tako obradovao 22 porodice iz Niša i Vranja. Tim porodicama je nosio hranu, garderobu, slatkiše i sve ono što je potrebno jednoj porodici za normalan život.

Zahvaljujući prijateljima i ljudima koji su donirali garderobu, Jovan je odneo donaciju u težini od približno 800 kg.

Jovan kaže da je ovo tradicija, da svoj rođendan obeležava kroz određene akcije, tako je prošle godine 21. maja posećivao socijalne institucije u Gradu, a ovogodišnja akcija je simbolično nazvana: „22 srećne porodice za 22 godine života“.

„Nemam prava da proslavljam rođendan u skupim restoranima i klubovima, sve dok ima siromašnih i gladnih. Bio bih krajnje sebičan kada bih to uradio, a pritom se bavim humanitarnim radom“ – kaže Jovan i nastavlja, „Zahvaljujući mladim ljudima iz mog tima, ali i zahvaljujući školi „Kreativno pero“ iz Beograda, danas, na moj 22. rođendan uspeli smo da obradujemo 22 siromašne porodice. „ .

Porodica Nedeljković iz Niša je samo jedna porodica, kojoj je Jovan pomogao. Teški uslovi u kojima živi ova porodica, bili su presudni da Jovan i njegovi prijatelji baš njima pomognu.

„Ovo je četvoročlana porodica, žive u zaista lošim uslovima. Deca su odlični učenici i prepametni su. Čak štaviše, postižu izvanredne rezultate na različitim takmičenjima. Nažalost, roditelji imaju puno dugova i prosto rečeno nemaju novac za hranu i garderobu“ – rekao je Jovan.

Kada je prošao kroz ulazna vrata porodične kuće, Jovan je video utučena lica, ali ipak su deca bila vesela i zahvalna.

Svetlana, majka ove sjajne dece, kaže da je trenutak kada je Jovan došao kod njih, izazvao oduševljenje dece, posebno najmlađe kćerke.

„Jovan je takav tip osobe, da i kada vam je najteže, on uspe da vas oraspoloži, on ima takvu energiju. Nikada nam niko nije pomogao, ni država, ni opština, ovo je prvi put da primamo neku donaciju i osećamo se zahvalno. Žao nam je što je do toga uopšte došlo, ali nismo imali izlaza, morali smo da zatražimo pomoć“ – kaže ova skromna žena i dodaje: „Neka Bog Jovanu podari još puno uspeha, lepo je da vidimo da u Srbiji ima nade, imamo budućnost, samo da nam ta budućnost ne ode, a na dobrom putu su da se to desi“ .

Ova porodica, živi od onoga što njihova majka uspe da zaradi. Prava na socijalnu pomoć, kako kažu nemaju.

Pored ove porodice, Jovan je uveselio i pomogao još 21 sličnu porodicu. Kako sam kaže, porodica u Vranju živi, takođe u lošim uslovima.

„Kada god odemo iz Niša, negde na teren, vidimo da je situacija nemerljivo gora, što Južnije idete Srbijom, to je situacija gora. Ljudi gladuju, žive u nezavršenim ili polu-završenim kućama, bez ikakvih prava. Mnogi od njih su depresivni“ – kaže Jovan.

Posebno ga je dirnuo dolazak u porodicu Nedeljković, koja mu je priredila malo rođendansko iznenađenje. Naime, nemavši za više, oni su mu kupili jedan čokoladni mafin.

„To je bio trenutak, kada nisam mogao da suzdržim suze. Vi imate porodicu, koja je do juče bila porodica srednjeg staleža, a danas imate porodicu koja nema od čega da živi, a opet seti se da kupi jedan mafin jednom nepoznatom momku, to dokazuje koliko smo dobar narod – dobro došli u Srbiju“ – kaže on.

Jovan dodaje da je cela ova akcija sprovedena pre svega, zahvaljujući humanim nišlijama, koji su tokom proleća donirali garderobu, poseban doprinos dali su učenici i profesori škole „Kreativno pero“, koji su u decembru, takođe donirali određenu količinu garderobe, pre svega za najmlađe u sklopu akcije „Svi smo mi Deda Mraz“.

Inače, simbolično u ponedeljak 21. maja otvoren je i ogranak Nađi Raula u Sarajevu, Bosni i Hercegovini.

Jovan Milić je dobitnik nagrade 11. januar, najvišeg niškog gradskog priznanja koje mu je pripalo 2013. godine kada je imao nepunih 18 godina, zbog izuzetnih rezultata na ranijim projektima i popularizacije grada, a trenutno je nominovan za Nagradu Ujedinjenih nacija na polju ljudskih prava.

Pored Nobelovke Malale Jusufzai, Jovan je najmlađa nominovana ličnost u istoriji, a ukoliko je dobije bio bi druga najmlađa ličnost u istoriji i jedina osoba iz Srbije, koja je primila to priznanje.

Podsetimo, u septembru mesecu izlazi i Jovanova autobiografija „I siromašni imaju san“ u izdanju Urban art-a iz Beograda, koja predstavlja njegovu životnu priču i kako ga je siromaštvo u kome je živeo sa svojom porodicom, motivisalo da krene da menja svet.

Prihod od prodaje knjige, ićiće Centru za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju „Mara“ .

Jovan je primer mladih ljudi, koji žele nešto da promene u svom okruženju, a to menjaju delima, ne rečima.

Akcija „22 srećne porodice, za 22 godine života“ organizovana je uz podršku humanih Nišlija, učenika i profesora škole „Kreativno pero“ iz Beograda i volontera humanitarnog portala „Nađi Raula“, posvećenog švedskom humanisti Raul Valenbergu.