<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Studenti ponudili rješenje za bolje povezivanje sa poslodavcima

TRŽIŠTE RADA

Formiranje klubova na fakultetima omogućilo bi poslodavcima da prate rad studenata tokom njihovog obrazovanja, a studenti bi dobili priliku da teorijsko znanje primijene u praksi, kroz rad na konkretnim slučajevima. Poslodavac bi na kraju dobio potencijalnog radnika po svojim mjerama i ne bi gubio vrijeme na njegovo obučavanje.

25. maj 2018, 12:00

Tržište rada u našoj zemlji već decenijama je preplavljeno nepotrebnim zanimanjima, stručnjaka gotovo da i nemamo, a obrazovanje se svelo isključivo na teoriju. I tako, na kraju, godine ulaganja u obrazovanje za mnoge budu nepovratno izgubljene, jer nikada ne dobiju priliku raditi u struci. Još veći je problem što ni država ne čini mnogo kako bi konačno obrazovanje počela usmjeravati prema potrebama privrednih subjekata.

Priliku da kažu svoje mišljenje o ovoj problematici i ponude konkretna rješenja dobili su studenti Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i Pravnog fakulteta u Tuzli.

O čemu se radi otkrila nam je studentica  Ekonomskog  fakulteta u Banjaluci Nina Vuković.


Zajedno sa kolegama sa Pravnog fakulteta iz Tuzle nekoliko mjeseci radili smo na osmišljavanju kampanje koja se tiče obrazovanja, tačnije povezivanja studenata i poslodavaca, kao i primjene teorijskog znanja u praksi. Za sada se sve odvija svojim tokom i implementiramo ono što smo zamislili i iskreno se nadamo da će tako biti i do 03.06. kada se kampanja završava i kada ćemo, nadam se, ostaviti model za rješavanje ovog problema“, rekla je za naš portal Nina Vuković, pojašnjavajući zašto se njen tim odlučio upravo za ovu temu u sklopu projekta E4U #UpalimoSvjetlo.

Tokom svog fakultetskog obrazovanja, stekli smo utisak da naše kolege, ali i mi sami, nemamo priliku da ono što smo naučili na predavanjima i iz razne literature primijenimo u praksi i onda nakon završenog fakulteta dolazimo u sitaciju da ne znamo da obavljamo osnovne stvari koje se tiču našeg zanimanja. Mislim da je teorijsko znanje koje stičemo dobro, ali da nemamo priliku da ga koristimo uporedu sa učenjem iz raznih knjiga. Shodno tome, odabrali smo ovaj problem i odlučili da nam se kampanja zove ConnectED, od Connect- povezati i naglašeno ED, Education, obrazovanje“.

Ovo je ujedno i prilika, kaže naša sagovornica, da se podigne svijest mladih ljudi, da se motivišu i pokrenu da rade na sebi, jer diploma je samo ulaznica u poslovni svijet, a ono što ih tamo može zadržati su samo znanja, vještine i kompetencije, na kojima svi moraju raditi.

Proteklih dana, njen tim je imao druženje sa Banjalučanima, gdje su im podijelili promotivni materijal vezan za njihovu kampanju. Isto druženje planirano je i u Tuzli, a možda i u Sarajevu. 

Pored toga, uspješno je održan prvi dio njihove kampanje ConnectED skills, na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci i u Galeriji Mandžić u Tuzli. Događaj je okupio studente i poslodavce, koji su im se predstavili, razgovarali sa njima, a predstavljena je i metodologija izrade studije slučaja koja je poznat način po kome studenti uče u Evropi i koji omogućava da studenti svoje teorijsko znanje primijene u praksi, rješavajući kroz studije slučaja probleme koje im poslodavci zadaju.

Predstavljene su dvije studije slučaja, Lanaca i Komercijalne banke, na kojima studenti već rade, a finalisti će svoje rješenje predstaviti 28.05. u prostorijama Lanaca, gdje će najbolji biti nagrađeni. Na kraju, družeći se na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i Pravnom fakultetu u Tuzli i 30.05. i 26.05. gdje će se osnovati ConenctED klubovi koji će se sastojati od pokretača ove ideje i zainteresovanih poslodavaca. Cilj klubova je da kroz njih poslodavac prati studenata i njegov rad, zadaje mu realne probleme iz svojih firmi i na kraju dobije potencijalnog radnika po svojim mjerama, a da ne gubi mnogo vremena na njegovo obučavanje. 


Studenti rade i na promociji svoje kampanje, pa se dosta toga može čuti od njih u TV emisijama, na portalima, a postavili su i City light u Banjoj Luci i Tuzli, a u planu je postavljanje „digitalnih promotera“ na Ekonomskom fakultetu, a sve u cilju skretanja pažnje na ovaj problem i informisanje mladih ljudi. 

Kampanja Pink tima se može pronaći na FB stranici ConnectED kampanja, te na Instagramu connected_kampanja.

Podsjetimo, priča o projekta E4U #UpalimoSvjetlo, po drugi put u BiH zvanično je krenula u februaru, kada su studenti sa 14 javnih univerziteta i fakulteta iz BiH, organizovani u sedam timova, dobili priliku da javno progovore o izazovima sa kojima se suočavaju, da opišu problem i daju svoje viđenje kako se isti mogu riješiti.

Ekspert za komunikacije projekta “EU for You” Zinaida Jamakosmanović za naš portal kaže da je jako važno čuti šta mladi misle i kakvu budućnost žele, što im ovaj projekat definitivno pruža. Druga važna komponenta je upravo znanje koje na ovaj način stiču.

Pobjednička kampanja će biti proglašena na televizijski emitovanoj ceremoniji, a najbolji tim će dobiti nagradno putovanje u Brisel, gdje će svoju pobjedničku kampanju predstaviti institucijama EU, te nakon toga posjetiti 10 evropskih gradova.

Timovi:

Žuti tim: Akademija umjetnosti Banja Luka i Ekonomski fakultet Bihać

Plavi tim: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski fakultet Pale

Crveni tim: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Ekonomski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”

Zeleni tim: Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Pravni fakultet Univerziteta u Zenica

Pink  tim: Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli

Narandžasti tim: Fakultet Poslovne Ekonomije – Bijeljina i Ekonomski fakultet Univerziteta Tuzli

Ljubičasti tim: Poljoprivredni fakultet – Istočno Sarajevo i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici

Kampanju Upalimo svjetlo su podržali istaknuti bh. sportisti, glumci, TV ličnosti i drugi, uključujući tenisera Damira Džumhura, rukometaše Benjamina Burića i Nikolu Prcea, postava predstave "Žaba", TV ličnosti Maja Čengić i Aleksandar Hršum.