<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministar: U Banjaluci je rat; MUP RS: To je štetna izjava

SUKOB

Slučaj smrti mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića je otvorio i sukob između ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i MUP Republike Srpske.

26. maj 2018, 12:00

Mektić je na televiziji BN rekao, misleći na građane okupljenje u pokretu “Pravda za Davida”, da nekoga ko poziva na pravdu ne može da bude nazvan rušiocem Srpske ili da radi protiv institucija Srpske” i time se osvrnuo na ranije izjave zvaničnika Srpske.

“Ako je i neko iz MUP-a umiješan u čitav taj događaj, a bojim se da toga ima jer vidimo da se pojavilo svakakvih informacija i indicija, svejedno, trebalo bi da se energično uđe u taj slučaj i da se sve rasvijetli i kaže šta je istina o cijelom tom događaju. Ta istina može biti jako teška po Srpsku i njene institucije. Međutim, nekoga ko poziva na pravdu, ne možete da nazivate rušiocem Republike Srpske i da radi protiv institucija Republike Srpske”, jasan je Mektić.

Mektić tvrdi da u Banjaluci počinje rat narko kartela.

“Videli ste ovu eksploziju u Banjaluci, a koja se definitivno vezuje za obračun narko kartela u Banjaluci. I ovaj slučaj na određen način, vrlo lako može biti da su umiješani narko dileri. Ja sam mjesecima upozoravao da je Banjaluka preplavljena drogom. Na svakom koraku, u svakom lokalu nalazi se droga. Čak i u noćnim klubovima redari prodaju drogu, a noćne klubove obezbjeđuje policija”, objašnjava Mektić.

A umjesto da riješi mnoge sumnjive slučajeve kao i slučaj “Dragičević” vlast Republike Srpske se trudi da umori i kompromituje masu koja se svako veče okuplja u Banjaluci, rekao je Mektić i ističući da je napravljeno dosta namjernih grešaka koje su spriječile put do istine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u saopštenju demantovalo navode Mektića, istakavši da se njegove izjave zasnivaju se na netačnim informacijama, “koje stvaraju nepovjerenje građana u rad institucija Republike Srpske, što je najteža posljedica ovakvih i sličnih izjava”.

“U vezi sa izjavom ministra Mektića da pripadnici MUP-a treba energičnije da postupaju u slučaju Dragičević, podsjećamo ministra Mektića da je na ovom predmetu direktno angažovano više desetina policijskih službenika više organizacionih jedinica MUP-a, vještaci različitih oblasti iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, nadležno tužilaštvo, te konsultovani stručnjaci FBI-a. Policijski službenici su u okviru ovog predmeta obavili više stotina kriminalističko-tehničkih, operativnih i istražnih mjera i radnji u kojima je obrađeno preko 170 lica, o čemu je dostavljen Izveštaj nadležnom Tužilaštvu. U konkretnom slučaju, Ministarstvo je javnosti omogućilo uvid u cjelokupan postupak, i to izlaganjem ministra u Narodnoj skupštini, ali i u okviru postupka pred Anketnim odborom koji je u toku. Izjava ministra Mektića da je moguće da je neko iz MUP-a umiješan u slučaj Dragičević je, kako i on sam navodi, zasnovana na neprovjerenim, odnosno „svakakvim informacijama i indicijama“. Ove izjave su tendenciozne i štete institucijama Republike Srpske. Takođe, informaciju da pripadnici MUP-a Republike Srpske rade u noćnim klubovima i da se bave nedozvoljenim prometom narkotičkih sredstava, kategorički odbacujemo”, navodi se u saopštenju.