<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Građani banjalučkog naselja Nova Varoš jednoglasno protiv izgradnje na zelenoj površini

AKTIVIZAM

Za samo par dana smo se organizovali i od 'vrata do vrata' informisali naše komšije. U samo 5 dana ispred mještana Nove varoši prema Gradskoj upravi Grada Banja Luka otišlo je na stotine primjedbi na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana

13. juni 2018, 12:00

Građani banjalučke mjesne zajednice Nove varoš su se spontano okupili u incijativu za odbranu zelenih površina u svom naselju, nakon što su saznali da je novim Nacrtom regulacionog plana za interpolaciju objekata od društvenih sadržaja na području Grada Banjaluka planirana izgradnja petospratnog stambeno-poslovnog objekta na lokaciji na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

„Pristup dokumentaciji kao i bilo kakva informacija o izmjeni Nacrta plana za ovu lokaciju nam nije bila dostupna od početka javnog uvida, odnosno od 14.5., nego tek od 30.5. i to na „pritisak“ mještana naselja. Ovime nije ispoštovana zakonska procedura za uvid u potrebnu dokumentaciju u ovom procesu, a ni prostorije mjesne zajednice Nova varoš nisu bile otvorene u toku radnog vremena,“ rekla je Milada Šukalo, jedna od pokretačica ove inicijative.

Sve ove prepreke nisu onemogućile vrlo brzo i efikasno djelovanje mještana naselja Nova Varoš, te su čitavom problemu pristupili ozbiljno, koristeći sve mehanizme učešća javnosti u procesu donošenja odluka kako bi zaustavili bilo kakvu gradnju na ovoj lokaciji.

„Za samo par dana smo se organizovali i od 'vrata do vrata' informisali naše komšije. U samo 5 dana ispred mještana Nove varoši prema Gradskoj upravi Grada Banja Luka otišlo je na stotine primjedbi na Nacrt izmjene dijela regulacionog plana, čime smo pokazali svoju ozbiljnost u namjeni da zaštitimo naše naselje od projekata koji nemaju apsolutno nikakav društveni, nego isključivo ličnih interes raznih privatnih investitora,“ dodala je Šukalo.

Nakon prvih aktivnosti građanske inicijative i Savjet mjesne zajednice Nova varoš je iskazao mišljenje i jednoglasno stao uz svoje građane.

Predrag Raosavljević,  pomoćnik Ombudsmena za ljudska prava BiH rekao je da nisu slučajno prvobitni regulacioni planovi, koji su i sada na snazi, zabranjivali dalju gradnju na zelenim površinama u Naselju Nova Varoš ali i drugim gradskim naseljima.



“Pored prava građana na zdravu životnu sredinu, adekvatan životni prostor za odmor i rekreaciju, postavlja se i pitanje neadekvatne infrastrukture, pretjerane urbanizacije, začepljenja odvoda kod oborina, nedovoljnog broja parking mjesta, što je gorući problem i prije gradnje novih stambenih jedinica. Sve navedeno upućuje na zaključak da gradska vlast neplanski, stihijski i fradulozno pristupa urbanističkom osmišljavanju gradskih cjelina, uprkos najavama o progresu u vidu gradskog arhitekte, gradskog menadžera, prestonice kulture i investicija. Ako se ovome ne stane u kraj, možemo očekivati zidanje zgrada na svakom dijelu zelene površine, na igralištima, u parkovima, u neposrednoj blizini postojećih objekata, zaklanjanjem pogleda, pristupa i prostora za redovnu upotrebu već postojećih objekata. Konačno, sve navedeno upućuje i na teško kršenje prava djece, koja gube prostor za igru, druženje, sport i socijaizaciju a nisu u zakonskoj mogućnosti da svoju volju izraze. U uređenoj zemlji to se najstrožije kažnjava”, kaže za BUKU Raosavljević.

Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu kaže da je ovo još jedan od pojedinačnih slučajeva uništavanja javnih zelenih površina u Banjaluci.

“Međutim, najveći problem jeste pristup gradskih vlasti planiranja i uređenja grada gdje iz dosadašnjeg iskustva stičemo utisak sistemskog uništavanja zelenih prostora i ‘betonizacije’ grada te planiranja prema potrebama investitora, a ne građana i građanki ovog grada. Naime, u toku je izmjena nekoliko regulacionih planova u užem centru grada, ali se ne nudi niti jedno inovativno rješenje u pogledu održivog razvoja grada. S obzirom na to da se Banjaluka predstavlja kao regionalni centarm, a plan je da se razvija u pravcu ‘green city’ i ‘smart city’, dok se u praksi dešava upravo suprotno, očekujemo mnogo konkretnija i inovativnija rješenja u cilju postizanja strateških pravaca razvoja grada”, kaže Jelena za BUKU.

Ona ističe da stanovnici Nove Varoši, ali i drugih naselja koji su nezadovoljni ovakvim planskim rješenjima trebaju da se aktivno uključe u proces javnih konsultacija.

Javni uvid traje do 15.6., a pored lokacije u naselju Nova varoš, Nacrt regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području Grada Banjaluke, obuhvata još 6 lokacija, te predstavnici  građanske inicijative Nova varoš pozivaju ostale građane Banjaluke da pogledaju Nacrt plana u svojim mjesnim zajednicama i koristeći omogućene zakonske mehanizme, daju svoje mišljenje, komentare i primjedbe na ovaj Regulacioni plan.