<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dačić reagovao na mogućnost uvođenja viza Srbiji

Reakcija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je vizna politika sa EU usaglašena, ali i da Srbija ima svoje interese, te da naša zemlja još nije članica EU.

18. juni 2018, 12:00

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Dačić, pak, poručuje da se Srbija usaglašava sa viznom politikom EU, ali dodaje i da "Srbija ima svoje interese, jer još nismo članica EU".

"U svakom slučaju vodićemo računa da sprečimo svaku zloupotrebu, kao što smo i do sada radili. Analiziraćemo svaku situaciju i ako ima potrebe i u slučaju da se povećava broj migranata, uvešćemo ponovo vize za neke zemlje. Ali, to je pomalo licemerno, jer nama migranti dolaze iz EU, iz Grčke i Bugarske, sad samo fali da nam EU drži lekcije o migrantima. Nek oni reše to pitanje. Lako ćemo mi za vize", rekao je Dačić za Blic.

Dačić je zapitao odakle je došlo više od milion migranata koji su u prošle tri godine ušli u Srbiju.

"Naravno, iz EU. Ne smeta njima ukidanje viza, nego što sve više zemalja povlači priznanje Kosova. Budite pošteni, pa to priznajte", poručio je Dačić.

Podsjetimo, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, hrvatski dnevnik Jutarnji list tvrdi da je EU zabrinuta jer Srbija iz političkih razloga ukida vize trećim zemljama, a posebno navodno pominje Iran, čiji državljani, nakon ukidanja viza, dolaze u Srbiju kao turisti, a potom se kreću preko BiH prema zemljama EU.

“Ovakvo ponašanje Srbije je neprimereno i opasno. Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran, postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU", rekao je navodno jedan diplomata EU za Jutarnji.